Велико Търново. Градът ще бъде домакин на едно от най-големите

...
Велико Търново. Градът ще бъде домакин на едно от най-големите
Коментари Харесай

Велико Търново: Авторитети в историческата наука от България и чужбина ще участват в научна конференция, посветена на 60-годишния юбилей на проф. Пламен Павлов

Велико Търново. Градът ще бъде хазаин на едно от най-големите научни събития в региона на хуманитаристиката през тази година. Това уточни доцент доктор Николай Кънев, вр.и.д. декан на Историческия факултет на ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “ пред публицисти, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Той, дружно с историка доцент доктор Иван Лазаров и гл. ас. доктор Николай Николов анонсираха идната интернационална научна конференция, която ще се организира във Велико Търново в интервала 26 - 28 октомври.
„ Тя ще премине под надпис „ Владетел, страна и черква в Средновековните балкани “ и е отдадена на 60-годишния празник на едно от най-емблематичните лица в българската историческа просвета, проф. доктор Пламен Павлов. Конференцията е в действителност огромна – в нея вземат участие тъкмо 100 участници, от които една четвърт от чужбина. От България са показани всички съществени научни и университетски институции в региона на историческата просвета “, означи доктор Кънев.
Откриването е на 26 октомври от 10.00 часа в Аулата на Великотърновския университет. От следобеда до края на конференцията секционните съвещания ще се проведат в залите на институт „ Конфуций “.
„ Сред многочислените участници от чужбина има международно известни имена в историческата просвета като проф. Дмитрий Поливянний от Русия, проф. Патрик Льокак, проф. Мирослав Лешка от Полша, който е, може би, най-големият актуален ценител на епохата на цар Симеон отвън България, проф. Радивой Радич от Сърбия – една от емблемите на актуалната византинистика. Имаме участници още от Франция,Македония, Украйна, Казахстан и други Показателно за мащаба и смисъла на конференцията и за престижа на юбиляра, защото той е във фокуса на това събитие и, в действителност, мащаба е отражение точно на неговия престиж, е, че доста от сътрудниците от Софийския университет избират да вземат участие тук, в нашата конференция, а не на тази, която се организира по същото време и е отдадена на 130 години от основаването на университета “, уточни още доктор Кунев.
Пленарен отчет по време на откриването ще изнесе и учен Васил Гюзелев, който е доайен на историческата просвета в България. В конференцията ще вземат присъединяване още проф. Милияна Каймакамова, проф. Христо Матанов, проф. Илия Илиев от Българска академия на науките, доцент Георги Николов, зам. декан на Историческия факултет на СУ „ Климент Охридски “ и други
Мария НЕДЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР