Велико Търново. Градът е сред петте водещи IT центъра в

...
Велико Търново. Градът е сред петте водещи IT центъра в
Коментари Харесай

Велико Търново: Градът е сред петте водещи IT центъра в България

Велико Търново. Градът е измежду петте водещи IT центъра в България. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Велико Търново даде старт в България на самодейността „ Моята фантазия за моя град ”, чийто основател е българският евродепутат Ева Майдел (ЕНП). Голямата зала на Общината едвам побра искащите да се включат в полемиката, а измежду тях бяха доста младежи, студенти и възпитаници, представители на институции и разнообразни организации, общественици. Своя път в предприемачеството споделиха програмистите Светлин Наков и Невен Боянов. Те показаха, че по равнище на IT бранша Велико Търново е измежду петте водещи центъра в страната. Модератор на срещата, траяла повече от два часа, бе Ники Кънчев.
Дискусията бе открита от кмета на Велико Търново Даниел Панов, който благодари на Ева Майдел, че точно от Велико Търново, където преди 140 години е призната първата българска конституция – Търновската конституция, стартира тази потребна за обществото самодейност. „ Ева Майдел е огромен другар на нашия град. Заедно с нея преди три години изготвихме разбор на пазара на труда. В резултат през днешния ден имаме усъвършенствана връзка сред образованието и бизнеса, в нашите учебни заведения към този момент има сполучливи професионални паралелки “, разяснява Даниел Панов.
Панов прикани младежите да бъдат дейни и инициативни, да влагат в своето обучение, да бъдат предприемчиви и да не се опасяват да споделят вижданията си за бъдещето на Велико Търново. „ По-добрият образ на града е смисълът на всички планове, които осъществяваме. Да – на доста места улиците са разкопани и това основава компликации, само че задачата е да решаваме проблеми, трупани от десетилетия. Най-важното е да съхраним културно-историческото завещание и благосъстояние “, продължи Панов.
Ева Майдел съобщи, че самодейността „ Моята фантазия за моя град ” има за цел да предизвика интензивността на хората в страната. „ България има потребност от фантазиите на българите. Велико Търново е град, който дава благоприятни условия на хората да осъществят своите хрумвания. Важно е дружно да начертаем пътя, по който ще вървят бъдещите генерации ”, сподели Ева Майдел. Тя акцентира, че образованието, упоритостта и трудът са водещи фактори, с цел да успее едно предприемчиво начинание.
Водещият български програмист Светлин Наков показа своята фантазия – България да се трансформира в една самобитна Силициева котловина, а за какво тя да не бъде и във Велико Търново. Той даде висока оценка на IT-сектора в града и го подреди измежду най-хубавите в България. По думите му, образованието и предприемачеството, което бе унищожавано по време на социализма, са ключът към триумфа. „ Инвестирайте в себе си, с цел да имате свободата ”, обърна се към младежите Светлин Наков. Невен Боянов заключи, че над 1200 от работещите великотърновци към този момент са заети в IT бранша.
Ректорът на Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий ” проф. Христо Бонджолов напомни, че една от най-търсените специалности е софтуерното инженерство, а бизнесът към този момент интензивно си сътрудничи с висшето образователно заведение. ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий ” става все по-атрактивен и за задграничните студенти, акцентира проф. Бондожлов.
Своите визии, хрумвания и оферти за бъдещето на Велико Търново и България споделиха десетки от присъстващите, в това число регионалният шеф проф. Любомира Попова, учители от района, възпитаници, младежи и др.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР