Велико Търново. Емблематичният оркестър 101 каба гайди ще открие на

...
Велико Търново. Емблематичният оркестър 101 каба гайди ще открие на
Коментари Харесай

Велико Търново: 101 каба гайди откриват Осмия национален събор на овцевъдите в България

Велико Търново. Емблематичният оркестър 101 каба гайди ще открие на 10-ти май Осмия Националния събор на овцевъдите в България, оповестиха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) . Официалното разкриване на събитието край Петропавловския манастир до град Лясковец е в 11,00 часа. В началото, в духа на националните обичаи, злите сили ще бъдат прогонени от кукери, а по-късно 5-годишната Йоана Лазарова от Варна ще извърши песента „ Когато бях овчарче “ по едноименното стихотворение на патриарха на българската литература Иван Вазов.
Над 200 изложители от цялата страна – фермери, производители на локални и млечни артикули, компании със селскостопанска техника, съоръжение и фуражи, производители на био храни ще вземат участие в събора тази година. Събитието от 10-ти до 12 май ще е под мотото „ Българските храни от български първични материали “ с цел да се насърчи потреблението на овчи и кози артикули създадени от български първични материали.
В профилирани изложби ще са показани близо 1000 животни – овце, кози, месодайни говеда, овчарски кучета, коне-тежковози, магарета и други 15 профилирани компании ще покажат селскостопанска техника, а 30 български фермери преработващи лично овче и козе мляко, ще продават на място своя продукция.
През трите дни на събора ще има мобилни музейни експозиции, занаятчийско ревю, кулинарни атракции, чевермета.
Фолклор от цялата страна, обвързван с Гергьовденската обредност, ще бъде показан през трите дни на събора по време на състезанието „ Заблеяло ми агънце “ от над 2000 реализатори.
Във вечерния концерт на 10 май още веднъж ще може да се чуят осъществяванията на оркестър 101 каба гайди, както на младата националната певица Светла Дукатева. На идната вечер, в събота, от 18,00 часа ще има хоротека и национални веселби, а в 21,00 часа стартират мистичните осъществявания на нестинарите.
В събора ще се включи и Прабългарска школа за оцеляване „ Бага-Тур “ с три атрактивни спектакъла – на 10-ти май от 12,30 до 15,30 часа и на 11-ти и 12-ти май от 11,00 до 14,00 часа. Край Петропавловския манастир ще е и Пътуващото читалище „ Бащино огнище “, където ще има беседи с обстоятелства и събития от българската история, хайдушки игри и просветително съревнование за деца „ Познавам ли моята България? “.
Осмото издание на Националния събор на овцевъдите (10-12 май 2019 година) се провежда от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите на Република България и поддръжката на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. Това е най-мащабният конгрес в бранш Животновъдство у нас и единственият, който съчетава стопанския аспект на овцевъдството с българската битова просвета, обичаи, фолклор и занаяти.
Във форума ще се включат и представители на браншови организации от 17 страни от Европа и Азия, които на кръгла маса ще разясняват цифровизцията на бранша и провокациите пред младите овцевъди и козевъди, и ред младите фермери.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР