Велико Търново, Елена, Лясковец и Павликени са първите общини във

...
Велико Търново, Елена, Лясковец и Павликени са първите общини във
Коментари Харесай

Безплатен интернет ще имат гражданите на четири общини във Великотърновска област

Велико Търново, Елена, Лясковец и Павликени са първите общини във Великотърновска област, които са спечелили ваучер на стойност от 15 000 евро по Инициативата на Европейската комисия (ЕК) „ Безплатен интернет за европейците “. Те са поканени да подпишат съглашение за разпределяне на безплатни средства с Изпълнителната организация за нововъведения и мрежи (INEA) в Portal WiFi4EU. Средствата са предопределени за обезпечаване на безвъзмездна Wi-Fi съгласуваност за жителите и посетителите на публични места като паркове, площади, публични здания, библиотеки, здравни центрове и музеи на всички места в общините посредством WiFi4EU.
Това стана ясно от оповестените резултати по Първата покана към общините за показване на оферти по Инициативата на Европейска комисия, която се организира във времето от 7 до 9 ноември 2018 година От България по тази покана са кандидатствали 215 общини, а от цяла Европа повече от 13 000 общини. След оценка на заявките от INEA - изпълнителната организация на Комисията, която дава отговор за въвеждането на WiFi4EU, печелившите общини от България са 113 от общо 2800 общини, спечелили в Европа въз основа на правилото " първи предложил - първи обслужен ".

" Всеки ще може да се възползва от свързаността, това значи, че няма значение къде живеете или какъв брой печелите. До 2020 година всяко европейско населено място и всеки град ще бъдат оборудвани с безвъзмезден безжичен достъп до интернет в главните центрове на публичния живот. “ – сподели Жан-Клод Юнкер, ръководител на Европейската комисия.
В период от 18 месеца, общините ще би трябвало да изградят инфраструктурата за безвъзмезден достъп до безжичен интернет, като основат Wi-Fi hotspot в публичните пространства. Гражданите ще могат да употребяват точките за достъп в границите на Инициативата на Европейска комисия за времеви интервал от 3 години , след което бенефициентите се ангажират да поддържат оборудването за още три години.
Община Велико Търново оповестява, че към този момент работи по подготовката за включване на точките за достъп. Жителите и гостите на града ще могат да сърфират гратис от всички градски паркове. Предстои да бъде изработен и подробен разбор по отношение на опциите за обезпечаване на достъп и на други публични места – библиотеки, жп и автогари, музеи и други
WIFI4EU общността включва всички общини с обезпечен безвъзмезден интернет за жителите, който ще улесни връзките сред тях и ще разшири свързаността и обмена сред европейските градове и райони.
Бюджетът на схемата WiFi4EU е 120 милиона евро за интервала сред 2018 и 2020 година Тя ще подкрепи инсталирането на най-съвременното Wi-Fi съоръжение в центровете на живот в общността. Първата покана разполага с бюджет от 42 млн. евро. В началото на 2019 година ще бъде открита Втора покана, по която ще могат да аплайват тези общини, които не са спечелили ваучер този път.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР