Велико Търново е красив и завладяващ град с автентична атмосфера,

...
Велико Търново е красив и завладяващ град с автентична атмосфера,
Коментари Харесай

Заключеният свят на Велико Търново

" Велико Търново е хубав и вълнуващ град с достоверна атмосфера, който за жалост към момента се пробва да прекрачи прага на съвременността. " Описанието на Цветанка Иванова, управител на локалното звено на аутсорсинг компанията " Таксбек груп ", рисува града подобен, какъвто множеството локални хора го усещат, само че не всеки път признават, написа " Капитал ". Старата столица с съображение се гордее с богатата си история и просвета, само че към момента не съумява да капитализира тези преимущества и да случи капацитета си. Откъснат в средата на Северна България, без естествена връзка със столицата, морето и Дунава, 15-ият по величина град в страната остава ненапълно заключен в предишното.

Тази изолираност значително дефинира и икономическия образ на Търново, където непознатите вложители са по-скоро изключение. Няма и огромни компании, които да привлекат дребни бизнеси и да издърпат района нагоре. Лошата инфраструктура пък пречи на града да се развие като мощен туристическия център, за който има толкоз доста исторически и естествени дадености.

Въпреки това градът е жив, а свежа сила му носят хилядите студенти във Великотърновския университет. Основан като първото висше образователно заведение отвън столицата преди повече от половин век, и до през днешния ден ВТУ резервира най-вече филантропичния си профил, само че не остава настрана и от търсенето на експерти по осведомителни технологии. Веднъж приключили обаче, младежите най-често напущат града.

Но демографската обстановка не е трагична като в Северозападна България. А десетките нови предприятия на локални предприемачи, занимаващи се главно с храни и опаковки, въпреки всичко задържат една постоянна част от търновци. Има и нови попълнения - над хиляда британци и още стотици западноевропейци избрали града и прилежащите села за живот, главно след пенсия, само че освен. С този микс от нови поданици региона е неповторима, като по цвят " бие " съветската колония в Поморие и по морето като цяло.

Особености на локалната среда

Числата демонстрират междинна картина, изключително на фона на другите градове в Северна България, която образува един от най-изостаналите райони в Европейски Съюз. Брутният вътрешен артикул на човек в региона е доста по-нисък от междинния за страната, вложенията са малко, а локалните налози и такси - относително високи. Бизнесът като цяло е едва развъртян, формиран главно от дребни и междинни предприятия, като в националния топ 100 на най-големите компании по доходи действително няма търновски представител. Преобладават производителите на храни и питиета, главно захарни произведения и бира, положително наличие има и обвързваният с това бизнес с опаковки, а поради географските особености на региона добре се развива и земеделието.

В региона голямата част от компаниите са с български притежатели, задграничните вложения са над 5 пъти по-ниски от тези в страната. А общината залага само на туризма и изцяло пасува при привличането на производства или IT компании. Областта е и в дъното по привличане на евросубсидии.

Работещи небогати

Силният фокус върху туризма и обвързваните услуги е повода заплатите да не престават да изостават от тези в страната. В бранша компаниите прекомерно постоянно държат в сянка част от оборотите и заплащанията към чиновниците. Ниските заплати не са единствено търновски синдром, а са присъщи и за други курортни зони.

Като противовес на ниските заплати в Търновско стои число за доста ниска безработица (4.6%) и добър учебен профил на хората, над една пета от които са с висше обучение.

Ниските приходи са главният проблем за живеещите в града. " Като област сме на 14-о място по междинна работна заплата в цялата страна, надлежно в града приходите също са ниски, а цените на стоките и услугите са като в София ", споделя журналистът и публицист Елена Чамуркова. И прибавя: " Нямаме огромни вложители, нямаме и задоволително работна ръка. Просто имаме работещи небогати. "

 Заключеният свят на Велико Търново
© Цветелина Белутова, Капитал

Компаниите също показват като компликация дефицита на служащи, въпреки че Велико Търново не е изключение от националната картина. Като се прибавят обаче и чисто районните провокации като неприятната пътна инфраструктура, това се оказва спънка и за навлизането на нови компании. " Имахме подобен случай, преди половин година пристигна доста огромна компания, с която работим, и искаше да направи цех в града. Разгледахме имоти, изчислихме разноските за идване, само че когато стигнахме до служащите и те схванаха какъв брой хора излизат от университетите в района, се отхвърлиха и избраха да го създадат към София ", сподели Мирослав Младенов, шеф на завода " АК Пластроник ", който е благосъстоятелност на един от дребното непознати вложители в града - шведската група AQ.

За по-едрите вложители пък сериозен проблем е съществуването на сив бранш. " Все още редица компании заобикалят заплащането на налози и осигуровки и по този метод въздействат отрицателно на пазара на труда ", разяснява Венцеслав Аврамов, капиталов шеф във фонда Stage Capital, който е акционер в производителя на захарни произведения " Престиж 96 ".

Инфраструктурата като пречка

Това обаче, което всички се съгласяват, че спъва развиването на града, е неналичието на съответна инфраструктура. Макар че региона има много гъста пътна и жп мрежа, неприятното й качество не прави това преимущество. Велико Търново няма комфортна връзка със столицата, морските пристанища, Румъния или другата част на България на юг, няма и работещо летище. Основното решение е построяването на автомагистрала " Хемус ". " Много постоянно шведските ни посетители отхвърлят да дойдат при нас поради неналичието на автомагистрала и вървят в другите ни две заводи - в Радомир и Годеч, където пътят е прекрасен ", споделя Младенов.

Връзката сред севера и юга също е основна за отпушване на връзката с града. " Първо би трябвало да бъде достроен пътят до Русе, тъй като това значи динамичност в придвижването, и вторият доста значим план е тунелът под Шипка ", счита Димитър Симеонов, заместник-ректор на Великотърновския университет и учител по икономическа география.

Както и за " Хемус " обаче, за тях също няма явен график по кое време ще се случат, само че към средата на идващото десетилетие се чака най-малко връзката със столицата и с Русе.

Според Симеонов автомагистралата ще облекчи доста напредването на студентите, само че може да докара до лек спад в локалния бизнес, защото пътническият поток сред София и Варна, който сега минава през града, ще го заобикаля. Но пък в дълготраен проект сигурно ще се покачат възможностите за нови вложения.

 Заключеният свят на Велико Търново
© Цветелина Белутова, Капитал

Заради неналичието на пътища градът губи и друга опция макар централната си локация в Северна България. " Местоположението на града е отлична причина за развиване на логистичния бизнес ", счита Иванова. Ако се създаде и летището в Горна Оряховица, районът ще получи действителна опция за дейни контакти с външния свят.

Търново е малко и с цел да стане по-забележимо, доста биха помогнали обединените старания със прилежащите общини Габрово и Севлиево, с които региона може да оформи мощен учебен, промишлен и туристически център. Трите града могат да работят дружно и за развиване на обща индустриална зона и привличане на вложители, което към този момент не се случва.

Къде е капацитетът

До огромна степен хората в града, а и локалните управляващи, виждат Велико Търново като място за туризъм - с множеството си исторически и културни монументи и събития градът има този капацитет. Като че ли липсва обаче цялостна тактика по какъв начин това да се случи. Повечето от туристите идват за ден или два, единствено с цел да прегледат и да си тръгнат. Огромен проблем в града е паркирането, а като се прибавят и не на всички места поддържаните улици, постоянно разходката се оказва предизвикателство. Много къщи в остарелия град са изоставени и се разрушават, а общината очевидно не принуждава притежателите да ги възстановят.

" Трябва да се акцентира на туризма, тъй като той носи доходи, само че би трябвало да има идея. В момента имаме една Самоводска чаршия, която е в съвършено положение, и един остарял град, в който паметниците на културата рухват, всяка година губим по 7-8 здания, а това е витрината на града ", счита Чамуркова.

 Заключеният свят на Велико Търново
© Цветелина Белутова, Капитал

Въпреки всичко съгласно Симеонов през последните години градът и туризмът са се трансформирали доста. " Потокът на задгранични туристи набъбна доста, изключително през летния интервал, в това число се провеждат пътувания от морето. Търново към този момент се посещава и от доста български туристи поради историческия център. Броят на хотелите и настанителната база се усилиха неведнъж ", споделя той. По думите му студентите също зареждат града с капитали и сила.

Не всичко обаче е туризъм. " За мен като търновец казусът е, че няма задоволително промишленост. А няма по какъв начин да има промишленост, в случай че няма фрагменти ", споделя Младенов. Затова съгласно него главният фокус би трябвало да бъде образованието, тъй като в противоположен случай градът ще обезлюдее. " В момента това се случва в Североизточна България, идващите сме ние. Защото има работа, само че не и работа, от която да живееш умерено ", счита той.

Според Чамуркова бизнесът има потребност от облекчени процедури и повече подпомагане от общината. " Имам познати, които отварят фабрика, основават работни места, само че сами си построяват инфраструктурата, макар че това е работа на общината. Подобни случаи ненапълно отблъскват вложителите ", споделя тя.

Без помощ от общината обаче във Велико Търново сполучливо се развива една от новите промишлености - аутсорсинг, като офиси имат няколко такива компании. Това, несъмнено, не е инцидентно - с помощта на университета градът разполага с доста младежи, които приказват повече от два езика.

Завръщане

В унисон със обстановката в страната обаче Велико Търново не остава непокътнат от демографските проблеми. Въпреки многото студенти популацията продължава да застарява - основно поради ниската раждаемост, само че също и тъй като хората се изселват, най-много към София, Варна и Бургас, както и в чужбина. Това е и главният риск за града.

Независимо от всичките си проблеми Търново има доста преимущества като място за живеене - чист въздух, богат културен живот, просветителни благоприятни условия и много сигурна среда с релативно ниска престъпност. Затова не са изключение и случаите, когато пристигнали от други градове студенти пък вземат решение да останат. " В най-голямото учебно заведение, с което работим - " Емилиян Станев ", до един новите учители са приключили при нас и това не са хора от Търново. Градът може да притегля също с археология, история, а за какво не и лингвистика ", споделя Симеонов.

Друга добра вест е, че има и българи, които се връщат от чужбина, само че това е обвързвано с опция за професионално развиване. Такъв да вземем за пример е казусът с двама от водещите инженери в " АК Пластроник ". " Единият си пристигна след 16 години в Англия, другият след 5 години в Съединени американски щати. Искат да живеят тук ", споделя Младенов.

За да се трансформира в наклонност това обаче, градът ще има потребност от много повече бизнес. А това пък зависи най-много от управляващите, които да създадат Велико Търново налично и гостоприемно място за вложителите и за образовани чиновници.

На 14 ноември във Велико Търново ще се организира Среща на бизнеса във Велико Търново и района. Дискусията е част от план на " Икономедиа " за информиране в региона на политиката на доближаване на Европейски Съюз (т.нар. Кохезионна политика). Целта на срещата е да опише за плановете, триумфите, провокациите и опциите за развиване в региона, както и да сътвори предпоставки за ефикасен разговор сред дейните компании в района и локалната власт. Повече информация за лекторите, тематиките и мястото на осъществяване може да намерите на страницата на събитието - тук.

Специалното издание " Капитал Градове: Велико Търново " може да намерите в библиотеката на " Капитал " - тук. Изданието е по план на " Икономедиа " за информиране по отношение на политиката за доближаване на Европейския съюз (Кохезионна политика), съфинансиран от Европейски Съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР