Велико Търново е една от шестте новоконсолидирани области, за които

...
Велико Търново е една от шестте новоконсолидирани области, за които
Коментари Харесай

Още шест области получават евросредства за ВиК инфраструктура

Велико Търново е една от шестте новоконсолидирани области, за които следва правене на районни прединвестиционни изследвания. Изработването им, за чието финансиране районното министерство към този момент подаде план на стойност 23 млн. лева по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “, е изискване за приемане на безплатни европейски средства за доизграждане и рационализация на ВиК инфраструктурата в тези територии. Другите области са Габрово, Плевен, Софийска област, Търговище и Хасково.

Регионалното ведомство към този момент изготви 14 районни прединвестиционни изследвания за областите Бургас, Сливен, Шумен, Варна, Добрич, Силистра, Русе, Пловдив, Кърджали, Ямбол, Стара Загора, Перник, Видин и Враца. ВиК операторите подадоха плановите си оферти към Управляващия орган на ОПОС и се чака сключване на договорите. Първият от тях – за област Враца, към този момент е в ход. Изпълнява се и планът на ВиК Смолян, за който през предишния програмен интервал такова изследване беше направено пилотно.

Ресорният министър Петя Аврамова разяснява, че е доста значимо да се спре обезлюдяването на по-малките обитаеми места и концентрацията на популацията в огромните градове. Затова със средства от националния бюджет и по линия на европейската взаимност се обновява градската среда, влага се в модернизацията на над 400 учебни заведения и детски градини, здравни и обществени заведения.

В област Велико Търново от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 се влагат близо 67 млн. лева по 28 контракта. Обновяват се 19 просветителни институции, осъвременени са 17 обекта за обществени услуги. Изпълняват се 5 плана за възстановяване на градската среда и се ремонтира републиканска пътна мрежа.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР