Велико Търново е една от шестте новоконсолидирани области, за които

...
Велико Търново е една от шестте новоконсолидирани области, за които
Коментари Харесай

Още шест области ще могат да подобряват ВиК инфраструктура с евросредства

Велико Търново е една от шестте новоконсолидирани области, за които следва правене на районни прединвестиционни изследвания. Изработването им, за чието финансиране Министерство на регионалното развитие към този момент подаде план на стойност 23 млн. лева по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година ", е изискване за приемане на безплатни европейски средства за доизграждане и рационализация на ВиК инфраструктурата в тези територии. Другите области са Габрово, Плевен, Софийска област, Търговище и Хасково.

Това заяви във Велико Търново през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова. Там тя взе участие в полемиката на тематика „ Образцова община " и връчи награди на отличени общини.

Министерство на регионалното развитие към този момент изготви 14 районни прединвестиционни изследвания за областите Бургас, Сливен, Шумен, Варна, Добрич, Силистра, Русе, Пловдив, Кърджали, Ямбол, Стара Загора, Перник, Видин и Враца. ВиК операторите подадоха плановите си оферти към Управляващия орган на ОПОС и се чака сключване на договорите. Първият от тях - за област Враца, към този момент е в ход. Изпълнява се и планът на ВиК Смолян, за който през предишния програмен интервал такова изследване беше направено пилотно.

Пред участниците във форума Аврамова разяснява, че обновяването на ВиК инфраструктурата ще усъвършенства услугата за жителите и стандарта на живот. За Министерство на регионалното развитие е доста значимо също да се спре обезлюдяването на по-малките обитаеми места и концентрацията на популацията в огромните градове. Затова със средства от националния бюджет и по линия на европейската взаимност се обновява градската среда, влага се в модернизацията на над 400 учебни заведения и детски градини, здравни и обществени заведения.

В област Велико Търново от Оперативна стратегия „ Региони в напредък " 2014-2020 се влагат близо 67 млн. лева по 28 контракта. Обновяват се 19 просветителни институции, осъвременени са 17 обекта за обществени услуги. Изпълняват се 5 плана за възстановяване на градската среда и се ремонтира републиканска пътна мрежа.



Регионалният министър акцентира, че Велико Търново е измежду генераторите на стопански напредък в страната. За развиването на региона и на Северна България са основни и няколко стратегически пътни плана. Сред тях са автомагистрала „ Хемус ", чието създаване ще понижи разликите с Южна България, и Автомагистрала „ Русе - Велико Търново ". Добрата вест е, че Върховният административен съд отхвърли касационната тъжба против Оценка на въздействието върху околната среда на плана за магистрален път сред Русе и старопрестолната ни столица. Така подробният организационен проект - парцеларен проект за секторите „ Русе - Бяла " и „ Обход на гр. Бяла " може да бъде процедиран. През тази година АПИ планува да разгласи публичните поръчки за тях.

Допълнителен подтик за съживяването на Северна България ще има и построяването на пътя Видин - Ботевград, акцентира министърът. Строителството на Лот 2 от сектора Мездра - Ботевград може да стартира, тъй като, макар че процедурата за избор на реализатор се апелира, Комисия за защита на конкуренцията даде позволение за авансово осъществяване. В началото на юли Агенция „ Пътна инфраструктура " започва публичните поръчки за планиране и строителство с индикативна стойност 460 млн. лева без Данък добавена стойност и за контрол при модернизацията на други 54,3 км в сектора от Видин до Ружинци.

Петя Аврамова акцентира, че обезпечаването на съвременна транспортна инфраструктура е значима задача, тъй като когато бизнесът се разраства, има потребност от бързи и комфортни пътища. Пред медии тя разяснява, че за положителното им положение, което чакат хората, са нужни средства и по тази причина Министерство на регионалното развитие, като институция би трябвало да отбрани публичния интерес в диалозите при установяване на тол таксите.

Тол системата за тежкотоварни коли, приходите от която ще обезпечат повече запас за пътната инфраструктура, се отсрочва не за 1 март, а с краен период 1 март, като точната дата ще бъде избрана с решение на Министерския съвет по предложение на районния министър. След 16 август в тестови режим превозвачите ще имат опция да проследят личните си разноски по цена, за която още се водят договаряния с тях, разяснява още Аврамова.

Министърът и кметът на Велико Търново Даниел Панов сервираха цветя пред паметника на Васил Левски във връзка годишната от неговото рождение.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР