Велико Търново. Двудневни празненства започнаха тази сутрин в с. Балван,

...
Велико Търново. Двудневни празненства започнаха тази сутрин в с. Балван,
Коментари Харесай

Велико Търново: В Балван почетоха покровителя на селото Св. Иван Рилски

Велико Търново. Двудневни празненства започнаха тази заран в с. Балван, оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Жители и посетители уважиха огромния български и православен светец Иван Рилски, считан за небесен настойник на великотърновското село. В локалната черква, носещо името на светията, бе отслужена литургия. В храма бе маркирана 20-годишнината на дарителското съдружие „ Св. Иван Рилски “, което повече от две десетилетия оказва помощ както на Балван, по този начин и на други обитаеми места в региона.
Председателят на неправителствената организация Благовеста Факирова и кметът на селото Недьо Георгиев връчиха благодарствени грамоти на спомоществователи. Сред отличените бяха заместник-кметът на Велико Търново Снежана Данева-Иванова, заместник-министърът на труда и обществената политика Росица Димитрова, ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране доцент Иван Иванов, изпълнителният шеф на Съюза на пивоварите в България Ивана Радомирова и други
Снежана Данева-Иванова приветства домакините и гостите, като ги поздрави от името на кмета на община Велико Търново Даниел Панов и от свое име. Тя акцентира огромния принос на дарителско съдружие „ Св. Иван Рилски “ за редица обществено-значими дела в Балван и в други обитаеми места от общината – възобновяване на църкви, подкрепяне и поощряване на обществени услуги за хора от всички възрасти и прочие
Отпразнувана бе и 10-годишнината от основаването на локалния център за работа с деца и младежи „ Отвори очи “. От името на кмета Даниел Панов бе връчен подарък – интерактивна карта на света, която ще радва малчуганите и учениците. Изненади бяха подготвили и останалите посетители. Отбелязан бе също десетият рожден ден на дома за възрастни хора в селото.
Сред гостите на тържеството бяха още регионалният шеф проф. Любомира Попова, шефът на регионалната полицейска дирекция старши комисар Димитър Машов, началникът на Районното ръководство на Министерство на вътрешните работи в остарялата столица гл. контрольор Валентин Къндев, представители на районната дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ и други Припомнено бе, че през декември предходната година в Балван бе оголен първият в България център за предварителна защита и спорт. Инициативата бе на Община Велико Търново, регионалните полицейска и пожарникарска дирекции, Националния боен университет „ Васил Левски ”, Сдружението на кметовете и кметските наместници, неправителствената организация „ Св. Иван Рилски ” и Съюза на пивоварите в България.
В събота, 19 юни, Балван ще е хазаин на втория огромен празник на баницата, проведен от кметството, читалище „ Нива-1898 “ и локалния пенсионерски клуб. Кулинарният конгрес се организира с поддръжката на Община Велико Търново и е комбиниран с пъстра фолклорна стратегия. Началото на празника е в 9.30 часа.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР