Велико Търново. До края на януари ще бъде утвърдена методиката

...
Велико Търново. До края на януари ще бъде утвърдена методиката
Коментари Харесай

Община Велико Търново: Кметове договориха методика за финансиране на общинските болници

Велико Търново. До края на януари ще бъде одобрена методиката за субсидиране на общинските лечебни заведения, с цел да бъде обезпечена тяхната активност, в това число и на здравните заведения отдалечени и рискови региони. Това бе контрактувано на среща, която кметът на Велико Търново и ръководител на Националното съдружие на общините Даниел Панов и негови сътрудници от Управителния съвет на неправителствената организация организираха със заместник-министъра на опазването на здравето Жени Начева, оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново .
Пред кметовете зам.-министър Начева уточни, че екипът на министерството е в подготвеност да разиска всички хрумвания на общините по отношение на общинското опазване на здравето. Обсъдени бяха тематики, свързани с условията в медицинските стандарти, заплащането на надлимитните действия, на заплатите на лекари и здравни експерти, остойностяването на клиничните пътеки, обезпечаване на средства от страната за лекуване на хората без здравни осигуровки. По време на срещата стана ясно, че до края на януари се чака да бъде направена националната здравна карта, да бъде призната новата нормативна уредба, след което да бъде подписан националният рамков контракт. Заместник-министърът увери представителите на НСОРБ, че задачата на здравното министерство е в най-близко време да се възстановяват финансовите заплащания към общинските лечебни заведения, с цел да могат последните да предвиждат обективно своите разноски.
Друга от тематиките на диалога обхвана нуждата от актуализация на финансовите стандарти за прехрана в детските ясли. След отправени от кметовете въпроси заместник-министър Начева увери, че Министерство на здравеопазването ще работи за възстановяване на връзката с МОН и МТСП, с цел да може още в първия стадий на бюджетната прогноза да се търси възстановяване на стандартите в учебното и детското опазване на здравето.
На срещата бе разисквана и бъдещата реализация на плана за модернизацията на системата за незабавна здравна помощ в цяла България, финансиран по оперативна стратегия „ Региони в напредък “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР