Велико Търново. Деца от Детска градина Пролет във Велико Търново

...
Велико Търново. Деца от Детска градина Пролет във Велико Търново
Коментари Харесай

Велико Търново: Деца от Детска градина „Пролет” се запознаха с методите на обучение в килийното и взаимното училище

Велико Търново. Деца от Детска градина „ Пролет ” във Велико Търново се срещнаха с методите на образование в килийното и взаимното учебно заведение. Откритият урок се организира в Музей „ Възраждане и Учредително заседание “, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . В него се включиха деца от предучилищната група, които наесен ще влязат за първи път в класните стаи на великотърновските учебни заведения. В ролята на разказвачи влязоха доктор Атанаска Стамболийска и доктор Жулиета Гюлева, уредници в отдел „ История на България XV–XIX в. ” в Регионалния исторически музей – Велико Търново.
Първо децата се потопиха в ситуацията на килийното учебно заведение, където изписваха букви върху сандъчета с пясък, а по-късно се във взаимното учебно заведение писаха на черни дъсчици и калеми и на хартия с мастило и пера. Те организираха урок по четене и писане и по математика. Бяха им показани главните образователни предмети, застъпени в този тип учебни заведения – глобус, сметало, взаимоучителните таблици. Децата научиха и повече за „ Рибния буквар ” на Петър Берон. Накрая бъдещите първокласници получиха медали за грижливост, усърдие и любознание, по този начин както са били награждавани за усърдието и техните прародители. Всяко дете получи удостоверение, че е минало урок в килийно и взаимно учебно заведение.
„ Надявам се, че на децата им е било забавно и са научили доста нови неща. Като едни бъдещи първокласници е хубаво да имат основата и да знаят по какъв начин са учили българчетата преди епохи и че образованието е мощ. Един човек би трябвало да бъде просветен, с цел да върви напред “, уточни доктор Атанаска Стамболийска. Урокът бе отдаден на Деня на българската култура и просвета – 24 май и на 180-ата годишнина от откриването на първото взаимно учебно заведение във Велико Търново- към църквата „ Св. Никола ”.
Надежда КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР