Велико Търново. 8550 ученици влязоха днес в класните стаи на

...
Велико Търново. 8550 ученици влязоха днес в класните стаи на
Коментари Харесай

Велико Търново посрещна новата учебна година с изразен ръст на учениците, повече са и първокласниците

Велико Търново. 8550 възпитаници влязоха през днешния ден в класните стаи на учебните заведения на Велико Търново. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Ръстът е ясно изразен – над 100 повече по отношение на предходната година са учащите. С 5% се усилват първокласниците. Специално изследване на кмета Даниел Панов сподели, че ученици на великотърновските образователни институции стават над 40 деца на фамилии, завърнали се от разнообразни страни в чужбина – Англия, Испания, Дания, Гърция, Холандия. Над 60 са и учениците, чиито родители са се преместили от други области и са избрали да живеят в старопрестолния град.
Даниел Панов почете тържествата в ОУ „ Св. Патриарх Евтимий “, ОУ „ Бачо Киро “, ПМГ „ Васил Друмев “ и СУ „ Емилиян Станев “. В Основно учебно заведение „ Св. Патриарх Евтимий бе открит барелеф с изображението на последния търновски патриарх, небесен настойник на Старата столица и патрон на школото.
На първокласниците Панов пожела да навлязат самоуверено в света на знанията. „ Да споделим дружно прекарванията на най-малките възпитаници е вълнуващо, прочувствено, зареждащо с оптимизъм и религия в положителното бъдеще. Благодаря на учителите, че фактически трансформират класните стаи във втори дом за децата, че ги възпитават в дух на родолюбие и удостояване на нашите обичаи и полезности. Благодаря и на родителите, тъй като дребните великотърновчета са горделивост за цяла България “, сподели кметът на Велико Търново.
На по-големите възпитаници той пожела да не стопират да бъдат любопитни и любознателни и акцентира, че колкото повече четат, толкоз по-смели ще стават фантазиите им и толкоз повече пътища за реализацията им ще откриват. Към бъдещите зрелостници Даниел Панов се обърна с думите постоянно да носят в сърцата си своя град Велико Търново, да се гордеят, че са учили в историческата и духовна българска столица. „ Дори пътят ви да продължи другаде, имам вяра, че ще се завърнете в Старата столица, а ние няма да спрем да работим за привлекателността на нашия град за младежите “, продължи Панов.
Кметът сложи акцент и върху многочислените триумфи и достижения на учениците от надпревари, олимпиади и разнообразни конгреси. „ Всичко това потвърждава, че образованието в нашия град е на високо равнище, носи авторитет и популярност на града ни и е горделивост за всички нас. Безспорен е приносът и на учителите, и на родителите “, подчертава Даниел Панов.
Песни, танци, кръшни хора и полет на бели гълъби беляза първия образователен ден във Велико Търново. Празненствата в учебните заведения почетоха още заместник-кметовете Снежана Данева-Иванова, проф. Георги Камарашев и Ганчо Карабаджаков, ръководителят на Великотърнвоски общински съвет Венцислав Спирдонов, националният представител Станислав Стоянов, общински съветници от най-голямата група в локалния парламент.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР