Велико Търново. 50-70% от децата, родени с изразена недоносеност, имат

...
Велико Търново. 50-70% от децата, родени с изразена недоносеност, имат
Коментари Харесай

Д-р Кина Николова, МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“-Велико Търново: 50-70% от децата с изразена недоносеност имат проблеми с отглеждането и възпитанието вкъщи и затруднения в училище

Велико Търново. 50-70% от децата, родени с изразена недоносеност, имат проблеми с развъждането и възпитанието у дома и усложнения в учебно заведение. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Велико Търново доктор Кина Николова, шеф на Отделението по неонатология към МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов “-Велико Търново. Тя уточни, че хипотетичните фактори за това са комплицирана цялост от минимални мозъчни дисфункции. По думите й тези мозъчни дизфункции зависят до известна степен от ранните грижи за недоносеното дете. „ Какво се реализира посредством особената и щадяща грижа за развиването? Подобрява се изходът от недоносеност и цялостното развиване, усъвършенства се общото действие на организма, улеснява се храненето и наддаването на тегло, понижава се продължителността на болничното лекуване и се усъвършенства невропсихологическият излаз за недоносните деца “, означи доктор Николова.
Тя добави, че рискови фактори за нарушаване в развиването и поведенчески проблеми у децата, родени недоносени, има и преди, и след раждането. „ Преди раждането са рисково ниска телесна маса, интраутеринна хипотрофия. Постнаталните аргументи са неонаталните гърчове, патологична сонограма, перивентикуларна левкомалация, интервентикуларни кръвоизливи, бронхо-пулмоналната дисплазия, инфекции на новороденото, проблеми с храненето след 34 гестационна седмица и ниския обществен статут “, уточни доктор Кина Николова. Тя добави, че доста огромен дял от недоносените деца са с детска церебрална парализа и имат нужда от особено образование.
Надежда КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР