Велико Търново. 33 медицински сестри и акушерки от дипломиращия се

...
Велико Търново. 33 медицински сестри и акушерки от дипломиращия се
Коментари Харесай

Около 20 медицински сестри и акушерки от първия випуск на Медицински университет-Варна във Велико Търново ще останат да работят в града

Велико Търново. 33 медицински сестри и акушерки от дипломиращия се тази година първи випуск на Филиала на Медицински университет „ Параскев Стоянов “-Варна във Велико Търново избират да стартират своята професионална кариера в България, а към 20 от тях ще останат да работят в града. Това стана ясно на конференция, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Велико Търново . Филиалът бе открит през есента на 2015 година. Директорът на Дирекция „ Социални действия и опазване на здравето “ в Община Велико Търново Росица Димитрова напомни, че по този метод е била възобновена прекратена през 2007 година традиция остарялата столица да има висше образователно заведение, в което младежите да получават обучение по здравни грижи. „ Целта, която си поставихме преди повече от 4 години е да имаме още веднъж медицински лицей както преди. Радвам се, че през 2015 година започва първата образователна година на Филиала на Медицинския университет във Варна, което докара до 33 приключили експерти. Вече има приключили медицински сестри, които работят в детски ясли, в операционния блок и в хирургичното поделение на МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов “ във Велико Търново, както и акушерки в АГ отделението, в Центъра за психологично здраве и в Родилно поделение на великотърновската болница “, сподели Росица Димитрова.
„ По време на своето 4-годишно образование приключилите студенти са положили към 80 семестриални и 4 държавни изпита и макар проблемите в опазването на здравето и ниския обществен имидж на специалностите, медицинските сестри и акушерки от Филиал Велико Търново избраха да се грижат за пациентите в родината си, за българските майки и техните деца. Всички дипломирани акушерки към този момент са назначени на работа. Всички остават в България и всички стартират професионалния си път по родните си места – 11 от тях са от Велико Търново и към този момент може да ги срещнете в Отделението по акушерство и гинекология и отделението по неонатология на МОБАЛ „ Стефан Черкезов “. Техни сътрудници пък се завръщат по родните си места във Варна, Габрово, Омуртаг, Търговище, Добрич, Стара Загора и други с цел да стартират там професионалния си път “, добави доцент Диана Димитрова и благодари на кмета инж. Даниел Панов, че спомага още преди 4 години, на фона на все по-задълбочаващата се потребност от здравни експерти у нас, варненското висше образователно заведение предприе нужните ограничения, с цел да се запълнят огромните неналичия.
На 12 октомври на публична гала в Музикално-драматичен спектакъл „ Константин Кисимов “ във Велико Търново здравните експерти ще получат своите дипломи и ще положат здравна клетва. Към момента студентите във филиала са 135, от които двама са мъже.
Рени АТАНАСОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР