Велико Търново. 27 младежи и двама експерти извън екипите участваха

...
Велико Търново. 27 младежи и двама експерти извън екипите участваха
Коментари Харесай

Велико Търново: 27 младежи и двама експерти участваха в проекта „Европейци и великотърновци, учили в Европа, с принос за обществено-икономическия и културен живот в Търново“

Велико Търново. 27 младежи и двама специалисти отвън екипите участваха в плана „ Европейци и великотърновци, учили в Европа, с принос за обществено-икономическия и културен живот в Търново “. Това стана ясно по време на крайна среща по плана, чиято цел беше разпространение на документалното завещание по тематиката, което се съхранява в Държавен списък – Велико Търново. Общата стойност на плана е 5 241,75 лева, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Официалният бенефициент е Държавна организация „ Архиви “, а сътрудници са Областна администрация – Велико Търново, Община Велико Търново, Великотърновския университет (ВТУ) „ Св. Св. Кирил и Методий “, Хуманитарната гимназия в града, Демократичен съюз на българите в Букурещ и Държавните архиви в Габрово, Русе, Разград и Силистра.
Боряна Маринова, началник на плана уточни, че продължителността му е била 8 месеца. В изследователските действия са взели участие младежи от ВТУ и Хуманитарна гимназия. „ Това спомогна в младежите да се построи едно отношение и схващане към значимостта на документалното завещание. Доказа се приносът на българите към общоевропейските история, просвета и постижения, чрез обективността на архивните документи “, посочи още Маринова. В рамките на плана са основани мултимедийна галерия, експозиция на винил /представена пред Факултета в центъра на Търново, на два пъти през предходната година/, 400 диска с цифровата галерия, 175 календара за 2019 година с изображения от открити забавни документи по време на изследванията. Привлечени са трима донори, които са евентуални нови фондообразователи на Държавен списък – Велико Търново. Освен това е построена устойчива партньорска мрежа както в страната, по този начин и сред България и Румъния.
Луиза ТРАНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР