Велико Търново. 2021 година ще е готова първата Национална карта

...
Велико Търново. 2021 година ще е готова първата Национална карта
Коментари Харесай

Зам.-министър Зорница Русинова: 2021 година ще е готова първата Национална карта на социалните услуги у нас

Велико Търново. 2021 година ще е подготвена първата Национална карта на обществените услуги у нас. Това съобщи пред публицисти във Велико Търново зам.-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Зорница Русинова посочи, че след систематизирани проучвания на потребностите, новият документ ще покаже самостоятелните потребности от обществени услуги във всеки един район на България.

„ В момента има общини, към четиридесет и няколко, в които страната не финансира никакви услуги, а явно има потребност от това. Например потребността от домове за възрастни хора е най-висока. Чакащите са към 5 хиляди, по тази причина имаме нужда от такава карта, с цел да установим къде, какво би трябвало да се направи “, добави зам.-министърът. Тя акцентира и, че това е главната концепция – да се преодолеят проблемите с липса на обществени услуги на разнообразни места. Русинова напомни и, че в Бюджет 2020 е планувано нарастване на средствата за обществени услуги с 30 млн. Така те ще доближат общи към 290 млн.

„ За някои от услугите – да вземем за пример за резидетните грижи за младежи с тежки увреждания парите ще са с близо 28% повече. Средното нарастване е към 20 % на всеки един от стандартите. Сериозната упоритост е да продължим да надграждаме “, сподели още специалистът. Относно идният митинг на служащите от Агенциите за обществено подкрепяне в цялата страната, който ще е на 27 ноември, тя разяснява, че ще се работи за осъществяване на настояванията им, а точно нарастване на заплатите с 40%. Освен това разясни и, че в новия обществен закон са наранени и проблемите на майките на деца с увреждания.

„ Работим за насърчаване на асистентската поддръжка като услуга, която се дава от общините. Считаме, че това е пътят. Второто, което вършим, е обвързвано със основаване на по-добра мрежа от дневни центрове за деца с увреждания. И една напълно нова услуга, която започваме за пръв път и идва след рекомендации и работа с майките - това е заместваща грижа, т.е. когато един родител самичък се грижи за детето си да може да употребява професионална поддръжка, в случай че му се наложи да отсъства “, изясни още Зорница Русинова.

Луиза ТРАНЧЕВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР