Велико Търново. 140 са доброволците във формированията за борба с

...
Велико Търново. 140 са доброволците във формированията за борба с
Коментари Харесай

Велико Търново: 140 са доброволците във формированията за борба с бедствия и аварии в областта

Велико Търново. 140 са доброволците във формированията за битка с бедствия и повреди в област Велико Търново. Това заяви по време на семинар за активността на доброволните формирования гл. комисар Костадин Чифлигаров от Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Той акцентира, че на територията на региона са основани 10 доброволни формирования – по едно във всяка община. Според международната процедура от 20 до 30% са дейните доброволци. По думите му за региона това са 42 индивида.
„ Това са хора, които можем да изкараме на момента да оказват помощ при бедствия. Те са подготвени, екипирани и застраховани и дейно могат да се включат в избавителни и гасителни дейности, тъй че да оказват помощ на жителите на територията на региона “, уточни гл. комисар Чифлигаров. Той добави, че към момента има 80 незаети места, които се финансират от страната и предложи за попълване на броя да се употребяват младежи на възраст от 16 до 18 години. „ Идеята е в това, че до 16 години децата минават през нашите юношески отряди „ Млад огнеборец “. След това не се работи с тях и напрактика те се откъсват от тази активност, само че те могат да станат млади доброволци, а по-късно и доброволци “, добави гл. комисар Чифлигаров.
Той напомни, че страната обезпечава на доброволните формирования средства за закупуване на екипировка, средства за образование и заплащане на доброволците за присъединяване в действия по попречване на последствията от бедствия, пожари и други изключителни обстановки. Застраховката и образованието на един доброволец годишно излиза към 200 лв.. От идната година ще бъдат отпускани 400 лв. за заплащане на доброволците за присъединяване в акции или образования. Гл. комисар Чифлигаров уточни като позитивна наклонност фактът, че някой от общините възнамеряват средства в общинските бюджети за настоящата активност на формированието. Той уточни, че към този момент е изменен и срокът, в който всички доброволци би трябвало да преминат в началото образование. Това би трябвало да стане в границите на две години.
Надежда КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР