Великият Канцлер на Малтийския орден ще пристигне на двудневно посещение

...
Великият Канцлер на Малтийския орден ще пристигне на двудневно посещение
Коментари Харесай

Извън протокола: Преди посещението на Великия Канцлер на Малтийския орден

Великият Канцлер на Малтийския медал ще дойде на двудневно посещаване у нас единствено след няколко дни. Ще го забележим на формалните срещи с властта на България.

Магистралната вила на Малтийският медал е мястото, където Висшият съвет избира своя Велик магистър. Всъщност, малко хора знаят, че Малтийският медал е страна!

Министър-председателят на тази страна е популярен канцлер.

Снимка: btvnovinite.bg

Албрехт Фрайхер декор Бьозелагер е Велик Канцлер на Малтийския Орден от 2014 година, а през май тази година е избран отново и за втори мандат. Той е вторият най-съществен човек в държавното управление на Суверенния Орден на Малта след Великия Магистър.

„ Работните дни са доста разнообразни и е мъчно да се опишат. Основната ми задача е да съгласувам държавното управление на Ордена. Отговорен съм за връзките с останалите страни, както и за дипломатическия корпус. Посрещам посетители от разнообразни страни тук, посрещам посланици, в непрекъснат контакт съм с организациите на Ордена, които са разпределени в 60 страни по света. Така че, това е работа, която няма по какъв начин да се опише в един ден” – по този начин показва работата си Албрехт Фрайхер декор Бьозелагер.

Снимка: btvnovinite.bg

Фон Бьозелагер е роден в Германия. Завършва право и дълги години работи по специалността си. Но още от дете знаел, че един ден задачата на най-стария рицарски медал в света ще бъде…и негова задача.

Преди да стане част от ордена е работил като юрист, повече от 14 години. В един миг обаче трансформира пътя си. И двамата му родители са били членове на Ордена, тъй че от дребен той е осведомен с задачата му.

Снимка: btvnovinite.bg

„ От дребен участвах в някои от дейностите на ордена, срещах хората в потребност и в един миг взех решение, че желая да бъда част от всичко това”, изясни Албрехт Фрайхер декор Бьозелагер.

Така, той става формален член на Ордена преди 43 години. В момента членовете са 13 500. Всички те дават отговор на избрани условия.

„ Трябва да сте католик, бих споделил даже – в действителност добър католик. Да сте работила за Ордена най-малко няколко години преди този момент, с цел да има доказателство, че сте непрекъснати в дейностите си. И най-после, някой от актуалните членове би трябвало да ви предложи”, прецизира Великият Канцлер.

Снимка: btvnovinite.bg

А задачата на Малтийския медал остава непроменена от 1000 години – отбрана на вярата и работа на бедните. Орденът дава здравна и обществена помощ в над 120 страни в света. И поддържа дипломатически връзки с над 100 страни.

Най-любопитното нещо, което се твърди за Малтийския медал е, че той в действителност има функционалностите на страна, само че няма териториални граници.

„ В интернационалното право Орденът е приет като върховен, формиран е съвсем като страна, само че не е тъкмо това. Вземете за образец Ватикана – ние сме проведени по сходен на тях начин”, изяснява канцлерът.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки многочислените задължения на дипломатическо равнище, Бьозелагер постоянно намира време да посети местата, където има бедствия, апетит и сълзи.

По думите му доста са историите, които са докоснали сърцето му.

„ Има доста такива истории. Да срещнеш хора след земетресение, да вземем за пример. Загубили са дома си, нямат бъдеще пред себе си. Бежанците, напуснали родината си, поради войната. И признати другаде не по най-хубавия метод. Всеки има своята персонална история и това е най-докосващото”, споделя Бьозелагер.

Снимка: btvnovinite.bg
Той споделя, че в Конго Орденът е стартирал активност, с която оказва поддръжка на дамите, станали жертви на полово принуждение.

България е една от страните, която от 2005 година насам постоянно получава помощ от Малтийския медал.

Освен дарения с здравно съоръжение, Орденът всяка година провежда летни ваканции за сираци и деца от малцинствата. А всяка зима се обезпечава и топла храна на бедните.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Нямам самообладание да посетя страната ви и да науча повече за България. Както и да схвана повече за актуалните ви потребности. Концентрирали сме се в помощта с здравно съоръжение. Подготвили сме и нова помощ при идното ни посещение”, споделя Бьозелагер.

По думите му помощта е нужна на всички места, тъй като даже и в най-богатите страни има хора, които са под прага на бедността и имат потребност от поддръжка. Разбира се, бедствията и конфликтните зони са най-голямото предизвикателство, тъй като там хората имат потребност от незабавна, първична помощ.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Бьозелагер най-голямата рецесия в този момент е, че 70 милиона души са разселени от домовете си през предходната година, една трета от тях са бежанци. По думите му насилственото изселване и климатичните промени са огромни провокации.

Снимка: btvnovinite.bg

И макар рецесиите, пред които е изправен светът, неочаквани или предстоящи, от време на време мъчно преодолими, от време на време без излаз, вярата в положителното е онази мощ, която движи Ордена повече от хилядолетие, с цел да намира светлината и в най-тъмния тунел.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР