Великият имам на голямата джамия „Ал-Азхар“ в Кайро заяви, че

...
Великият имам на голямата джамия „Ал-Азхар“ в Кайро заяви, че
Коментари Харесай

Имамът на Египет: Полигамията е несправедливост към жените

Великият имам на огромната джамия „ Ал-Азхар “ в Кайро съобщи, че полигамията може да бъде „ несправедлива по отношение на дамите и децата “, заяви Военновъздушни сили.
Шейх Ахмед ал Тайеб, който е сунитски нравствен лидер, съобщи, че постоянно практиката да се вземат няколко дами за съпруги идва „ от погрешно схващане на повелите на Корана “. Изказването на имама беше направено по време на обичайното му седмично телевизионно послание към вярващите, което се излъчва онлайн и в Twitter.
Думите на Ал Тайеб провокираха спор в страната, което наложи имамът да разясни позицията си, а точно, че не приканва за налагане на възбрана на полигамията. Той акцентира, че моногамията е предписание, а полигамията – изключение, съобщи БГНЕС.
„ Тези, които споделят, че бракът би трябвало да е полигамен - бъркат “, съобщи имамът. „ В Корана се показва, че с цел да има мюсюлманският мъж няколко дами, то той би трябвало да се подчинява на няколко условия за правдивост – и в случай че няма правдивост, то тогава му е неразрешено да има няколко дами. “
Шейх Ахмед ал Тайеб също прикани и за смяна на отношението към дамите и техните проблеми. „ Жените съставляват половината от нашето общество. Ако не се грижим за тях, то това е все едно да подскачаме на един крайник, вместо да вървим на два “, безапелационен е имамът.
Националният съвет на дамите в Египет одобри с екстаз коментарът на духовния лидер. „ Мюсюлманската вяра уважава дамите – напълно неотдавна получихме редица права, които не съществуваха преди “, съобщи Мая Морси, президент на женския съвет в страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР