Великият художник Златю Бояджиев преживява тежък инсулт през 1951 година

...
Великият художник Златю Бояджиев преживява тежък инсулт през 1951 година
Коментари Харесай

Георги Бояджиев работи като хамалин, за да купува лекарства на баща си – великия художник Златю Бояджиев

Великият художник Златю Бояджиев претърпява тежък инсулт през 1951 година и в продължение на повече от 10 дни е на границата сред живота и гибелта. 

Връща се в Пловдив изтощен от пътя (бил е в Димитровград) и му прилошава вкъщи. Веднага бива откаран в болница и по този начин за него и фамилията му стартира огромното вървене по тъгите. След дългото лекуване остава с парализирана дясна ръка и усложнен диалект. Дори и в това положение, Златю Бояджиев не изневерява на работохолизма си.

След здравословния проблем, Златю Бояджиев стартира постепенно, само че решително да рисува с лявата си ръка – героизъм, който не е по силите на всеки. Именно по това време са сътворени и някои от шедьоврите му като „ Родопска женитба “, „ Априлското въстание “, „ Завръщане от лов “ и „ Апокалипсисите “.

В началото на 1968 година художникът прави огромна галерия на най-новите си работи в София благодарение на сина си Георги. Въпросната галерия оставя толкоз огромно усещане, че тогавашната преса го назовава „ Златен Златю “.

Пловдивският художник Димитър Киров споделя, че с помощта на сина си Георги  (Жоро Бояджана), Златю съумява да пребори заболяването си. Наследникът му работил като преносвач в оризарната на Филипово, с цел да може да заплаща медикаментите и санаториумите, с които да излекува татко си. 

Заради картината на Златю Бояджиев „ Баташкото кръвопролитие “, огромна част от художниците-корифеи у нас не могат да преглътнат гения му. За сметка на това си го върнали на сина му, който трябвало да кандидатства четири пъти в Академията, до момента в който бъде признат. 
След това Жоро Бояджана понася върху гърба си славата на великия му татко, с който постоянно го съпоставяли, несъмнено не в негова изгода, макар, че има свои качества и постоянно се е опитвал да бяга надалеч от креативния път на Златю.

Синът на Златю Бояджиев, който напусна този свят през 2013 година има над 60 независими изложения в Пловдив, София, Варна и други градове, какт, о и десетки участия в окръжни, национални и интернационалните художествени изложения. Негови произведения има освен в Националната художествена изложба в София, а и в пловдивската художествена изложба, както и в частни сбирки у нас и зад граница.

Днес пловдивчани, а и освен те, могат единствено да съжаляват, че тези колоси към този момент не са измежду нас. Градът към този момент не е същият, само че остава споменът за тях и картините им. 
За Златю Бояджиев огромният казанлъшки художник Данаил Дечев твърдял, че Златю е толкоз огромен, че за него не трябва да се споделя, тъй като той се усеща на всички места. 
Източник: Уикенд
 





 
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР