Великият химик е един от най-известните агенти на руското разузнаване

...
Великият химик е един от най-известните агенти на руското разузнаване
Коментари Харесай

Менделеев бил руски шпионин

Великият химик е един от най-известните сътрудници на съветското разузнаване през 19 век, сподели Сергей Наришкин, шеф на съветската работа за външно разузнаване, в изявление за сп. „ Историк ”.
Той означи, че преди образуването на съветското външно разузнаване като обособена професионална конструкция, хора с най-различни специалности са били наемани за приемането на нужната информация.
 Търсачката Гугъл отбелязва 182 години от рождението на Дмитрий Менделеев Търсачката Гугъл отбелязва 182 години от рождението на Дмитрий Менделеев
Днес, 2 февруари, с обичайния си Doodle интернет търсачката Гугъл отбелязва 182 години от рождението на съветския академик Дмитрий Менделе...
" Ще посоча няколко от най-известните имена на такива разузнавачи: първият ръководител на Императорското съветско историческо сдружение, княз Пьотр Вяземски, химикът Дмитрий Менделеев, географът и откривател Николай Пржевалски и, несъмнено, писателят и посланик Александър Грибоедов. Всички те в една или друга степен са се занимавали с разследващи действия - политически и военно-стратегически шпионаж “, сподели Наришкин, представен от БГНЕС.
Именно Менделеев е получил информацията, нужна за организирането в на безвредното произвеждане на бездимен барут на основата на пироксилин. Предимствата на този барут са, че потреблението му усилва обсега на пукотевица и точността й. За първи път пироксилиновият барут е изобретен от французите, само че те не желали да споделят своето ноу-хау с никого.
За да овладее всички софтуерни нюанси, Менделеев е изпратен във Франция по напътствие на съветското военно министерство през 1890 година. Пътуването публично има чисто теоретичен темперамент. Във Франция Менделеев употребява другарството си с локални химици и съумява да получи информация за това по какъв начин французите са усъвършенствали производството на бездимен барут. След това получената информация е употребена за производството на това вещество в Русия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР