Великият херцог на Люксембург Жан, управлявал 36 години страната, почина

...
Великият херцог на Люксембург Жан, управлявал 36 години страната, почина
Коментари Харесай

Почина великият херцог на Люксембург Жан

Великият херцог на Люксембург Жан, управлявал 36 години страната, умря на 98-годишна възраст, съобщи Франс прес.
Той бе държавен глава на Люксембург ог 1964 година до 2000 година, когато абдикира в интерес на сина си Анри.
"С доста тъга разгласявам за кончината на обичания ми татко ", се споделя в официално съобщение на настоящия Велик херцог на Люксембург, 64-годишния Анри.
Жителите на дребната страна останаха привързани към личността на Жан, който бе боец от английската войска през Втората международна война и взе присъединяване в десанта в Нормандия.
Последната му обществена поява бе в края на март в границите на конгрес, проведен от Великата херцогиня Мария Тереза, с цел да се води битка против половото принуждение във военните зони.
"Кончината му е огромна загуба за Великото херцогство и Европа ", написа в Тwitter ръководителят на Европейската комисия, люксембургският политик Жан-Клод Юнкер.
"Той бе воин от детството ми - съобщи журналистът Стефан Берн, който за пръв път го интервюирал през 1989 година - Става въпрос за единствения държавен глава, който е взел участие в десанта в Нормандия. "
Великият херцог на Люксембург Жан е роден на 5 януари 1921 година Той е наследник на Великата херцогиня на Люксембург Шарлот и принц Феликс Бурбон-Пармски. През 1953 г се оженва за белгийската принцеса Жозефин-Шарлот. Двойката има 5 деца.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР