Великите музики от известни бг филми - Козият рог, Осъдени

...
Великите музики от известни бг филми - Козият рог, Осъдени
Коментари Харесай

Звездите на Аполония

Великите музики от известни бг филми - " Козият рог ", " Осъдени души ", " Крадецът на праскови ", " Адаптация ", " Таралежите се раждат без бодли " - ще изпълнят душата на публиката, която ще се събере след броени часове в Амфитеатъра на Созопол. Новият аранжимент за самобитната сюита е на изключителния джазмен Живко Петров, а изпълнителите са от " Арена Оркестра ", осведоми " Стандарт ". Така ще бъдат открити следващите празници на изкуствата "Аполония ". Реверансът към 100-годишнината на родното кино е измежду акцентите в програмата. Затова първата вечер ще продължи с "Урок " на Кристина Грозева и Петър Вълчанов - мрачната история за постсоциалистическата ни реалност без изгледи за смяна завоюва награди от 29 интернационалните фестивала.

70 събития на 5 подиуми до 5 септември - даже най-нахъсаните и зажаднели търсачи на мощни арт чувства ще се чудят къде по-напред да отидат. Утре стартира маратонът от спектакли - всяка вечер от 18 и 30 часа в читалище "Отец Паисий ".

Гилдията и осведомените фенове са настървени за премиерата на "Лив Щайн " - поредна копродукция сред Фондация "Аполония " и Малък градски спектакъл "Зад канала ". Зрелищната сценография е на Чавдар Гюзелев, който постоянно обира всички тематични призове за сезона. Музиката е на Асен Аврамов, който има същия табиет.

Пиесата е писана през 2008-а от Нино Харатишвили - грузинка, която още като дете емигрира със фамилията си в Хамбург. Младата дама има серия от литературни награди в Германия, сред които и влиятелната "Адалберт декор Шамисо ", получавана единствено от създатели с непознат генезис. През последните години нейните произведения са безспорен шлагер в интернационалния плакат - "Z ", а "Моето и твоето сърце ",а "Агония ", "Втората жена ". Играят ги в Хайделберг, Касел, Хамбург, Виена, Грац, Москва, Тбилиси.

Тукашният й тълковник е Крис Шарков. Младият режисьор не крие, че незабавно е бил запленен от творението в стила на европейската буржоазна драма от предишния век, която води познавачите към атмосферата и стилистиката на "Есенна соната " на великия Ингмар Бергман и "Теорема " на скандалния Пазолини. Всъщност зад цялото деяние прозира конфликта сред Изтока и Запада, предстоящ за сюжетите и посланията на авторката. Текстът е мощен, а облиците - искрено кино. Лив Щайн е известна пианистка - напълно като при Бергман - която се изолира от света след гибелта на единствения си наследник и не желае да поддържа връзка с никого. Докато на прага й не се появява младо момиче, което твърди, че е била близка с момчето. И има договорка - Лив ще дава уроци на девойката против нейните мемоари с мъртвия.

Анастасия Лютова и Весела Бабинова - и двете притежателки на "Аскеер " - са отличен дует. Въпреки младенческата си възраст, Весела към този момент има сериозен опит в извънредно тежки като философия функции. И се оправя отлично с тях освен тъй като е залягала над философията цяла година в Алма матер. Всъщност хубавото и надарено момиче, което стъпи в Народния още до момента в който учеше в НАТФИЗ, чества на 30 август рожден ден.

Крис Шарков употребява печеливша тактика в "Лив Щайн ": търси сходност сред своите артисти и персонажите на Нино. Пенко Господинов и Анастасия Лютова са съпрузи освен в постановката, а той е учител на Бабинова в Академията, както и в "Лив Щайн ". Василена Атанасова и Луиза Григорова са другите дами в състава. Всички дружно вървят на концерти в зала "България ", до момента в който върви Европейският музикален фестивал - с цел да се потопят в страстите на класиците.

На 30 август е "Къщата на гнева " - постановката на Диана Добрева за общинския спектакъл "Възраждане ", която тя посвети на своята майка. Текстовете на великия Лорка са безконечни с трагизма и фатализма на юга. Актрисите са мощно експресивни и получиха самопризнание, изразено в статуетки.

На 31 август поклонниците на Мелпомена ще гледат "Семеен албум " - пиесата на Малин Кръстев, писана от топактьора през 90-те в стила на най-хубавите английски обичаи. Владимир Пенев, Герасим Георгиев-Геро, който към този момент е в Малък градски спектакъл "Зад канала ", и Искра Донова са чудноват любовен триъгълник. Владо, който пък наскоро счупи крайник във Варна, към този момент се възвръща, само че може би ще играе с шина. Този екип също отнесе сума ти оценки. Сега всички убеждават Малин, че е време да извади и друго авторско създание.

В първия ден от септември Христо Мутафчиев и неговият приятел Станимир Гъмов показват "За теб " - пиесата, която Яна Борисова сътвори за шефа на артистите. Историята не героя му припомня за неговата след инсулта, като не липсват смехории, каламбури и закачки - всичко е по този начин, както е в живота. Мутафчиев обаче и ще пее - той не може без това. Този път ще го направи с бойните си приятели от Б.Т.Р. в Амфитеатъра.

На 2 септември е вечерта на моноспектаклите.

Бойка Велкова по "Пътят към Афродита " е миксирала прозаичност на Исабел Алиенде и персонални прекарвания. Теодосий Спасов ще свири в представлението на жена си, в което ще танцуват и солисти от балет "Арабеск ".

От 23 и 30 часа Мариус Куркински играе своя "Юбилей ". Човекът оркестър още от най-ранната си професионална младост е от най-тиражираните актьори на "Аполония ".

На 3 септември спектакъл "София " демонстрира "Олд сейбрук " от Уди Алън и "Последният буен ухажор " от Нийл Саймън. Николай Поляков дирижира актьорите по този начин, че публиката се забавлява същински - реплики като пинг-понг, любовни неуредици, атрактивно деяние.

На 4 септември е "Каквато ти ме искаш " от Луиджи Пирандело на Стефан Москов - с всички вероятни призове на нашенския "Бродуей ". Теди заплаши, че скоро може да се отдръпна от режисурата. Но преди този момент сподели, че постановката му за Народния би могла да се пояснява като поврат в неговата кариера. Всички се надяват, че тя няма да свърши до тук.

На 5 септември "мечки " Бахаров, Вергов и Карамазов демонстрират "Дакота ", режисирани от Владо Пенев. В историята на мощно рейтинговия Жорди Галсеран господстват фройдистките закачки с битието на трима мъже и една жена сред тях.

Премиерите на бг филмите още веднъж ще вървят от 23 часа в читалището.

На 29 август е "Събирач на трупове " на Димитър Димитров с Теодора Духовникова, Михаил Билалов, Лидия Инджова, Стефан Щерев, Стоян Радев.

На 30 август е "Жената на моя живот " на Антоний Дончев с Виолета Марковска, Суран Ибрахим, Оля Ал-Ахмед.

Тези дни всички приказват за "Бартер " - игралния филм на отличния документалист Атанас Киряков, писал сюжета в тандем с Юри Дачев. Историята е снимана във варненския квартал "Аспарухово " по същински "рибарски " случай. Изключителната Татяна Лолова играе незряща дама, която кипи от сила, хрумвания и обич към живота. В функциите са още Филип Аврамов, Михаил Мутафов, Койна Русева, Владимир Пенев, Васил Димитров и даже перкусионистът Калин Вельов, който не крие, че актьорлъкът му се услажда от ден на ден. В афиша е и "Омбре " на починалия Захари Паунов с Валери Йорданов и Стефка Янорова.

На 5 септември - "Съдилището " на Стефан Командарев с Асен Блатечки, Ованес Торосян, Мики Манойлович, Зуека - също с много награди.

Тъжните песни на Камен Донев

В Амфитеатъра от 21 часа на следващия ден излизат Камен Донев и Ангел Демирев с китарата си. В шоуто, наречено "Тъжни песни ", вземат участие Петър Миланов, Кирил Добрев, Ева Перчемлиева-Тъканова, Криста, Димитър Тишев, Радослав Славчев-Riverman. Камен, несъмнено, няма да се откаже от оптимистичния коментар. Той към този момент е свикнал феновете на размислите и пристрастеностите към българския модел около еуфоричните си моноспектакли за учителя и неговата всенародна култура.

На 3 септември в Амфитеатъра настава огромният ваучър, наименуван Acoustic beatles project 2. Дони, Коцето Калки, Славчо Николов, Венко Поромански излизат - със специфичното присъединяване на Иван Лечев и Кирил Маричков. След като обиколиха сума ти страни, където българи и чуждоземци се радваха на гласовете и другите им гении, в този момент майсторите дебаркират край черноморския бряг.

В Амфитеатъра звездите на "Арабеск " пък танцуват "Вива ла класика " - подиуми от "Лебедово езеро " на Чайковски, "Дон Кихот " на Щраус, "Баядерка ". Финалът в Амфитеатъра е на фолклорния отбор "Тракия " -изумителна приказност от багри и ритми на 4 септември от 21 часа.

Трите грации на суинга

По традиция музикалната стратегия на "Аполония " е впечатляваща. Васил Петров и Ангел Заберски-син, както постоянно ще почетат Франк Синатра. Чаровната Прея e новата муза на Tri о five - с цел да се трансфорат дружно в многообещаващо събитие в клубния саунд.

"Акага " още веднъж е в афиша. На "Сцена ОББ " ще свири суперинтернационална банда: Хуан Гарсия-Ерерос от Колумбия - контрабас/китара, Роберто Кинтеро от Венецуела - перкусии, Стоян Янкулов - барабани, Марко Чрнчич от Словения - киборд, Марсио Тубино от Бразилия - саксофони... Теодосий Спасов още през 2012-а направи трио с индиеца Сандип Батачаря - табла и Димитър Бодуров - пиано, електроника. Тази година излиза първият им албум. В памет на страхотната Били Холидей е Blue moon - Мирослава Кацарова ще пее с мощна мъжка компания, предвождана от Христо Йоцов и Веселин Веселинов-Еко.

Музиката на трио Sentimental Swingers е поклон към още три велики дами - Елла Фицджералд, Джоузефин Бейкър, Марлене Дитрих. Певиците се покланят към епохата от 30-те до 60-те години на предишния век, която споделя чувствени истории и вдъхва вяра. В гласовете им звучи пламенна респект към стила на дивите. Трите дами са основни героини и в "Животът е безконечен суинг " - филмът на Андре Шандел, брачна половинка на Вера. Грациите са музикално обгрижвани от Мишо Йосифов и момчетата от неговия секстет. Мераците на всички участници в екранната завера е да разкрият една друга България пред света. Квартетът на Мишо Йосифов ще приглася и на Милица Гладнишка - общото им зрелище се назовава "Титанично ".

Голямото завръщане на Юлиян и "Авеню "

На 30 август в Археологическия музей от 19 часа е огромното завръщане в класиката на Юлиян Константинов. Страхотният бас, който през последните сезони се беше заиграл с риалити формати в Нова телевизия, най-сетне ще пее - Мусоргски, Рахманинов... На пианото е Ивайло Иванов. Константинов много години гастролираше по международните подиуми, след това обаче реши да вкара темперамента и артистичността си в амплоа, което изглеждаше несъмнено скандално за тежкарското му съсловие. Сега обаче той очевидно е решил да се върне в руслото на правата религия.

Същата вечер още един относително провокативен реализатор, също опитал с опциите на тв риалити, чака почитателите си - Рут Колева. Тя постоянно се стреми да изненадва с каквото и колкото може. Така че неслучайно се е събрала с Карандила брас бенд за балкански соул.

Още едно емблематично завръщане - на дует "Авеню ". На 31 август Боби и Заки ще изкарат цялостен концерт с прелестните си балади, които още при изгрева им се трансфораха в тяхна запазена марка. Дори присъединяване на Заки в тв формати не може да накърни ореола му на музикален романтик. Двамата остарели другари са подготвени с ново парче - "Свобода ". И те са свързани кръвно с "Аполония ". През 1995-а, таман нашумели с шлагера си "Бягство ", показаха онлайн дебютния си албум "Въпроси " в остарелия Созопол. Сега, тъкмо 20 години по-късно, се качват на същата сцена. "Аполония " е единственото място, където ще създадем концерт за повторно в кариерата си. Ще извикаме носталгия и приятни страсти ", разясняват Боби и Заки, лансиращи нови аранжименти на най-хубавите си части дружно със своя бенд.

Класика в Археологическия и Галерията

В Археологическия музей ще приветстват две суперелитни музикантки, които от дълго време са тръгнали по необятния свят, където им смъкват шпка - цигуларката Албена Данаилова и пианистката Пламена Мангова. Те освен са приключили кралски академии и майсторски класове, само че и са приети за експерти от първа класа. В същото арт пространство лък ще обтегнат цигуларите, учили при огромния Минчо Минчев. Изложбите в галерията на Стария град са с създатели от тежката конница - Димитър Киров, Атанас Хранов, Николай Янакиев, Вълчан Петров, Камен Старчев, Милко Добрев.

Там известни създатели ще приказват за книгите си. Първата премиера е на "РоманОлогия ли? " на Младен Влашки. Той ориентира читателите литературно-ценностно в процесите, които протичат през днешния ден у нас, изясняват издателите му от "Хермес ".

Емил Андреев се включва с "Боби Блажения и Другия американец " - истории, изпълнени с вълшебен и фолклорни детайли, ловко вплетени в видимо реален подтекст, комизъм и подигравка, обич и отчаяние.

Третата книга на "Хермес " е "432 херца " на Недялко Славов. Кодът води към музиката и към действително историческо събитие, което я трансформира до типа, в който я познаваме през днешния ден.

Калин Янакиев разбуни духовете със своите политико-исторически и духовни мемоари "Европа. Паметта. Църквата ". На премиерата в София се събраха трима министър-председатели.

"Колибри " също се вписва в одухотворената атмосфера на "Аполония ". В понеделник е сбирката за "Доклад на зелената амеба за химическия молив ". Дебютният разказ на Велина Минкова предлага непредумишлен взор към свят, който като че ли безконфликтно съществува по едно и също време като химера и антиутопия. В него даже Преходът се случва някак неуместно естествено сред "отчетния " отчет за "северното лято " и сбирките след учебно заведение към "Кравай ". Авторката връща към предишното с комизъм и самоирония - през дневника на почтената отличничка и активистка Александра и нейните прекарвания в интернационален пионерски лагер в Северна Корея.

Пак на 31 август, от 20 ч, е представянето на "Гръцко кафе " - блестяща, ловко фрагментирана творба, замислена като изповед, адресирана от майката към нейния наследник. Тя споделя за разломите и границите на Балканите и в съзнанието. Изплетен от родови митове, персонални прозрения, подозрения и прокоби, романът се вглежда в контузиите на паметта и основава калейдоскопичен облик на предишното, което пречупва илюзии, с цел да възроди предпочитание за нов живот. И с цел да ни сдобри със самите себе си. "Гръцко кафе " донесе няколко номинации за Катерина Хапсали, а публиката към този момент чака идната й творба.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР