Велики петък е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син Иисус

...
Велики петък е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син Иисус
Коментари Харесай

Разпети петък е - Иисус изкупува греховете ни

Велики петък е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия наследник Иисус Христос. Той бил разпитван, вменили му виновност, а римският наместник Пилат Понтийски, подстрекаван от тълпата, която ревяла " Разпни Го ", му издал тежка присъда.
Разпети петък е най-тъжният и трагичен ден за всички християни. Иисус би трябвало да дава отговор на подстрекателските въпроси на Синедриона, с цел да бъде упрекнат в осквернение и съден съгласно юдейските закони. След като не съумяват с тази тактика, съдиите Го упрекват, че се е нарекъл Цар юдейски и приготвя протест против римското ръководство на провинция Юдея. Така те Го предават на съд на римския легат в провинцията Пилат Понтийски. Той също счита обвиняванията за погрешни и предлага да Го освободи, само че тълпата, която се е събрала пред двореца му крещи: " Разпни го, разпни го ". Това е същата тази навалица, която в неделя е скандирала в възторг " Осанна, Осанна ".
Пилат си измива ръцете, с цел да не падна кръвта на Христа върху него и Го предава на бойците. За подбив те разпореждат на главата Му трънен венец вместо корона и Го повеждат към Голгота - лобното място за разтягане на кръст на разбойниците и враговете на империята.
Нарамил тежкия кръст, с изранени нозе и обляно в пот и кръв лице, Иисус поема последния си път към хълма Голгота. Състрадателната Вероника изтрива лицето Му с кърпата си и я хвърля върху керемидите на оградата около, която минават. Така се появяват първите неръкотворни облици на Спасителя - " Свети Убрус " / " Светото було за глава " / и " Светата Тигла " /от латинското тегула - керемида/.
На лобното място Христос е прикрепен към Кръста и разпнат сред двама нарушители. " Беше третият час и Го разпнаха. Имаше надпис за виновността Му: Цар юдейски. С Него разпнаха и двама разбойници, единият отдясно Нему, а другият отляво. И се сбъдна Писанието, което споделя: " и към беззаконници бе присъединен " /Марк, 15:25-28/.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР