Великденското яйце освен символ на възкресението на Исус Христос се

...
Великденското яйце освен символ на възкресението на Исус Христос се
Коментари Харесай

Сол във врящата вода прави яйцата биячи

Великденското яйце с изключение на знак на възкресението на Исус Христос се е трансформирало и в знак на заниманието към великденските празници. Първата радостна част са боядисването и декорирането на яйцата, а втората е играта. В католическите страни е бит шоколадови яйца да се скриват и децата да ги търсят. В Съединени американски щати има игра, в която децата би трябвало да се състезават, като се пробват да балансират великденското си яйце с лъжица.

Българският бит към пъстроцветните великденски яйца е боренето с тях. Деца и възрастни премерват сили, като се пробват да запазят своя бияч здрав. Някои разчитат на шанса да попаднат на най-здравото яйце от кошницата, само че като във всяка игра и в тази има хитрости, които могат да създадат вашето яйце огромния победител.

Уцелването на бияча стартира още с пазаруването на яйцата. Първото нещо, на което би трябвало да се обърне внимание, е от кой момент са яйцата. По-пресните са по-здрави. С престояването черупките губят от своята издръжливост. Най-добре е в случай че е допустимо, да се купят яйца от село, където ги снасят домашни кокошки, а не от супермаркета. Те са минали километри разстояние и са се напукали от превозването.

Второто нещо, на което би трябвало да се обърне внимание, е цветът на черупката. Яйцата, които са бели, са със относително тънка черупка, а тези, с по-тъмен цвят като, са по-здрави. Основната химична съставна част на черупката е калциевият карбонат и точно това съединяване построява скалите. Затова, в случай че желаете да имате мощни биячи, не се подвеждайте по снежнобелия цвят на някои яйца. Търсете тези с тъмна черупка.

Щом изборът на яйцата е подготвен, идва ред на варенето. Разбира се, и там има хитрости. Важно е яйцата да се варят на слаб огън, тъй като, когато водата заври бързо, има огромна заплаха черупките да се напукат. Затова включете котлона на по-ниска степен и се заредете с самообладание и въодушевление за боядисване.

Много постоянно сварените яйца имат празнина в единия от двата края. Това празно пространство е ахилесовата пета за всяко яйце, а за един бияч е неприемливо да има едва място. За да има белтък и в двата края на яйцата, те би трябвало да се сложат легнали в тенджерата с вода. За да се предотвратят всевъзможни удари, при нареждането на дъното може да се сложи забрадка.

Сега идва време за тайната съставна част, която укрепва черупката. Щом яйцата са подредени добре, покрити са с вода и котлонът е включен, единственото, което би трябвало да се добави към бъдещите биячи, е малко сол. 2-3 щипки укрепват черупките. В никакъв случай не добавяйте оцет, тъй като той прави черупките по-меки.

Освен в подбирането и варенето тактики има и при боренето с яйца. Една от най-разпространените хитрости е когато ви атакуват, да хванете яйцето по подобен метод, че палецът и показалецът ви да се съберат в напълно стеснен кръг, тъй че да може да посрещнете противниковия удар с част от пръстите си. Друг трик е да не се задачите тъкмо във върха на яйцето, а леко настрана. При битката с яйца всеки милиметър акуратност е от голяма важност.

Тези, които желаят да имат бияч непременно, могат за най-сигурно да заложат на потвърдената ловкост с дървеното яйце. Те се продават в доста магазини за сувенири. Не костват повече от 1 лева и са направени от липа, а боядисването им е с акрилни бои. Когато са добре боядисани, са съвсем неразличими от същинските. Тази ловкост е обезпечен герой, а най-хубавото е, че даже да бъде изтървано, дървеното яйце остава невредимо. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР