Великденските празници започнаха с драматично време на много места в

...
Великденските празници започнаха с драматично време на много места в
Коментари Харесай

Над 66 хиляди мълнии в Европа вчера

Великденските празници започнаха с трагично време на доста места в западна и централна България. Сателитните фотоси са запечатали ясно изразеният леден фронт, който мина над страната. Заради високите приземни температури наблюдавахме мощна купестодъждовна облачност с бурна гръмотевична интензивност.



Статистиката демонстрира, че за последните 24 часа в Югоизтона Европа са регистрирани над 66 хиляди мълнии, като една огромна част от тях - точно над нашата страна. Валежите бяха къси, само че тук-там интензивни с количества до 20 литра на квадратен метър.



Днес ситуацията ще е доста по-спокойна. Облачността към този момент се раздра в западна и централна България. Постепенно това ще стане и на изток, където въпреки всичко са вероятни слаби валежи до обяд. Вятърът ще е по-осезаем в Дунавската низина. В обедните часове там ще е даже мощен с пориви до над 60 километра в час.



Условия за купестодъждовна облачност и превалявания с гръмотевична интензивност ще има след обяд в планините и в Югоизточна България. По-значителни превалявания с гръмотевици се чакат в южните Родопи, Странджа и Сакар. Температурите сутринта и вечерта – сред 8 и 13 градуса. В хода на деня, в следобедните часове термометрите ще се двоумят сред 19 и 14 градуса. Най-хладно – в региона на София – към 18 градуса.

Новата седмица стартира с несигурно време. В понеделник и вторник още веднъж попадаме в зона с ниско атмосферно налягане, с която чакаме превалявания, по-значителни в северната половина на страната. Колебанията в температурите няма да са огромни. През цялата идната седмица дневните стойности ще се задържат към 20 градуса приблизително за страната.

По-дългосрочен взор към наближаващия Гергьовден. На този стадий времето се обрисува динамично с валежи. Предстои по-осезаемо рухване на температурите за 2-3 дни към празника, поради транспорт на леден арктически въздух. Прогностичните модели плануват даже слаби снеговалежи в по-високите планински масиви.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР