Великденските празници са вече на прага ни и със сигурност

...
Великденските празници са вече на прага ни и със сигурност
Коментари Харесай

10 трика за варене на Векилденските яйца

Великденските празници са към този момент на прага ни и сигурно в главата на всички домакини се въртят мисли за празнични трапези, боядисване на яйца, козунаци, агънца и великодушни пролетни салати.
Днес сме решили да ви дадем няколко съвета по какъв начин да сварите сполучливо яйцата , с цел да избегнете пукванията и да можете да боядисате допустимо повече великденски яйчица.
Как да сварим яйцата 1. Хубаво е яйцата да не са напълно пресни като ги варите, тъй като в следствие половината белтък остава по черупката. Ако можете варете яйца, които са на към 3 дни.
2. Следващ значим въпрос е по кое време да сложим яйцата във водата. Някои източници ни предлагат да го вършим откакто заври, само че множеството препоръки са свързани с слагането на яйцата в още студената вода и чак тогава завирането им.
3. Започваме да нареждаме яйцата в тенджера – подберете си по-малка такава. Задължително се слагат един до друг, единствено по дъното.
4. Сложете 1 ч.л сол във водата, до момента в който е още студена. Някои домакини поставят и супена лъжица оцет, с цел да „ хване ” боята, с която в следствие ще се боядисва. Това при положение, че варите яйца за Великден.
5. Слагате водата дружно с яйцата да заврат. След като са заврели, някои домакини понижат огъня, други го поддържат същия. Нашето предложение е да го намалите, в случай че до момента не сте варили яйца.
6. След като заврат засичате време като зависи какви яйца желаете да извършите – твърдо сварени или рохки. Освен това времето зависи и от размера на яйцата. За да имате течен жълтък и корав белтък, варете яйцата 4 минути. С една минута повече (5мин.) в случай че желаете сърцевината на жълтъка да е рохкава. За твърдо сварени времето е 8 минути.
7. След като мине избраното време, отдръпвате яйцата от котлона и сложете тенджерата и яйцата под течаща вода за към минута.
8. После сложете яйцата в съд със студена вода, с цел да се охладят. Целта е да можете да ги държите в ръка.
9. Ако приготвяте яйцата за Великден, пропускайте охлаждането, т.е. оставете ги за малко в течаща вода, едвам се спре процеса на варене. Не бива обаче яйцата да изстиват изцяло, тъй като няма да могат да „ заловен ” хубаво от боичките.
10. Ако варите яйца за Великден и те са леко напукани - при положение, че напукването е малко и няма излят на открито белтък, не се отхвърляйте от яйцето. Когато леко изстине, пукнатината съвсем няма да проличава, а откакто го боядисате въобще няма да се вижда.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР