Великденските празници са най-чаканите, най-пъстрите и най-светлите и за млади,

...
Великденските празници са най-чаканите, най-пъстрите и най-светлите и за млади,
Коментари Харесай

Великденски шедьоври в АК „Калето“ в Мездра

Великденските празници са най-чаканите, най-пъстрите и най-светлите и за млади, и за остарели. Българското семейство уважава християнските обичаи и възпитава в тях децата си.
Археологически комплекс „ Калето “ в Мездра – здрава цитадела на българщината, събра измежду каменните си стени като в сигурен дом децата на Мездра. В ден Велики четвърътък Работилницата за деца в комплекса се огласи от „ Приятели на Калето “ – учениците от ОУ „ Хр. Ботев “ и ПГ „ Алеко Константинов “ – Мездра.
Малките с неспокойствие шареха „ перашки “ за Великден и се надпреварваха чие яйце ще бъде най-писано, най-красиво. Научиха от госпожа Светла Дамяновска – гл. специалист „ Култура и художествена изложба “ в Община Мездра за символиката на великденските яйца. Тя изясни, че точно перашката е производно от славянската дума „ пер “ със значение „ удрям, блъскам, бие град, удря гръм “. По античните български земи четвъртъците са тачени като дни срещу гръм – по този начин се е унаследила традицията яйцата да се боядисват в четвъртък.
Като същински художници децата майсторски използваха разнообразни техники за боядисване и изобразяване и възторжено се радваха на постигнатите шедьоври.
Детският рецитал на учениците от II б клас на госпожа Христинка Иванова внесе още тържественост в пролетния ден.
Големите възпитаници от ПГ „ Алеко Константинов “ продължиха традицията да извършват тематични текстове от национални песни и с това да приобщават по-малките към песенното благосъстояние на българския народ. Заедно със Светла Дамяновска те вкараха присъстващите в увлекателния и малко прочут свят на митологичните персонажи – вили, самодиви, змейове и змеици. Разказаха, че в остарели времена е съществувало поверието, че който момък се люлее на великденска люлка, няма да го залюби подла вила-самовила, а люлее ли се мома – няма да стане змейова младоженка.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР