Велика събота е последният ден от Страстната седмица, предшестващ Великден.

...
Велика събота е последният ден от Страстната седмица, предшестващ Великден.
Коментари Харесай

Днес е Велика събота

Велика събота е последният ден от Страстната седмица, предхождащ Великден. Това е и последният ден, когато се червят яйца.

И тази година поради противоепидемичните ограничения в храмовете не се позволява скупчване на хора. Миряните би трябвало да бъдат с защитни маски и рекомендацията е да не се целуват иконите. В храмовете има обособени коридори на потоците и обособени вход и излаз. Поставени са и дезинфектанти.

За първи път тази година великденското свещенодействие в храм-паметника „ Александър Невски” няма да бъде отслужено от патриарх Неофит, а това ще направи врачанският митрополит Григоий, който ще донесе от Йерусалим Благодатния огън за българите.

Църквата популяризира Велика събота като " най-благословения седми ден ". Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, само че в това време избавя света и отваря гробовете.

На Велика събота църковното свещенодействие стартира рано сутринта и продължава непрестанно до края на деня, тъй че последните съботни песнопения се сливат с възкресните и свършват към този момент при звуците на тържественото " Христос воскресе! ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР