Велика събота е последният ден от Страстната седмица, предшестващ Великден.

...
Велика събота е последният ден от Страстната седмица, предшестващ Великден.
Коментари Харесай

Велика събота е най-благословеният седми ден

Велика събота е последният ден от Страстната седмица, предхождащ Великден. Това е и последният ден, когато се червят яйца.
Църквата популяризира Велика събота като " най-благословения седми ден ". Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, само че в това време избавя света и отваря гробовете.
Положен към този момент в гроба, Духът на Исус е в пъкъла, с цел да раздра оковите му и да отвори още веднъж райските двери. Това ще се случи на другия ден - в Неделята, наречена с най-краткото име - Великден.
На Велика събота църковното свещенодействие стартира рано сутринта и продължава непрестанно до края на деня, тъй че последните съботни песнопения се сливат с възкресните (неделните) и свършват към този момент при звуците на тържественото " Христос воскресе! ". Тази година поради противоепидемичните ограничения богослуженията ще бъдат пред църквите, а вътре няма да бъде допускано скупчване на хора. Властите приканват да се съблюдават разпорежданията на служителите на реда, които ще охраняват над 4-те хиляди храма в страната, напомня БГНЕС.
Жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и самун за душите на мъртвите. Обикновено в събота се месят и пекат обредните великденски хлябове. Велика събота е и последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден. Празникът е обвързван с недоволството и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от дами, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е сложена стража.
По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили ги в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала близо до Голгота. Първосвещениците и фарисеите знаели, че Исус Христос е предсказал възкресението си. Не вярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би Апостолите да откраднат тялото, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР