Велика събота е – последният ден от Страстната седмица, предшестващ

...
Велика събота е – последният ден от Страстната седмица, предшестващ
Коментари Харесай

Велика събота е. И днес се боядисват яйца

Велика събота е – последният ден от Страстната седмица, предхождащ Великден. На днешния ден също се боядисват яйца  и се подготвят обредните великденски хлябове – който не е съумял на Велики четвъртък.

Денят би трябвало да се употребява и за така наречен огромно филтриране - на мислите и на душата, както и на почистването на дома

На Велика събота се отбелязва погребението на Исус Христос, осъществено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината – пъкъла. Денят е свързан също с недоволството на Христос от майка му Света Богородица и от дамите, носещи миро.

Църквата популяризира Велика събота като „ най-благословения седми ден “, тъй като това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, само че в това време избавя света и отваря гробовете. 

Делегацията ще се води от Старозагорския митрополит Киприан

На Велика събота църковното свещенодействие стартира рано сутринта и продължава непрестанно до края на деня, тъй че последните съботни песнопения се сливат с възкресните и свършват към този момент при звуците на тържественото „ Христос Воскресе! “.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР