Величка Маринкова, която чете оправдателни присъди, стана градска съдийка през

Величка Маринкова, която чете оправдателни присъди, стана градска съдийка през ...

Прокурор по “Алабин” стана член на ВСС, друг - зам. градски на София.

Величка Маринкова, която чете оправдателни присъди, стана градска съдийка през 2015 г., преди да поеме папките

По-рано неин колега не прекрати делото и посочи, че няколкото назначени експертизи категорично доказват връзката между възложените от основния подсъдим Георги Кирчев ремонти и срутването на сградата

Делото за трагедията “Алабин” присъства в професионалните биографии на петима прокурори от Софийската градска прокуратура (СГП), които са го разследвали. Немалко са и съдиите, които през последните 10 години решаваха, че емблематичното дело не трябва да се прекратява, а да бъде внесено в съда.

Разследването за смъртта на Деница Ченишева и Петрина Христова след срутването на сградата на ул. “Алабин” 39 за първи път отива в ръцете на прокурор Чавдар Ангелов.

През 2008 г.

той е свален

като

наблюдаващ

прокурор

Заключението му е, че постройката е паднала случайно. Това разпалва скандал между Ангелов и майките на младите жени Александрина Ченишева и Снежана Ставрева. Напрежението се покачва и когато стана ясно, че Ангелов не е издирил и разпитал важни свидетели - работници, наети да разчистят сградата убиец.

През двете години, докато Ангелов се занимаваше с делото, той постоянно повтаряше, че няма да бъдат повдигнати обвинения и виновни на практика няма. По негово време бе назначена уникална комплексна строително-техническа експертиза, чрез която бе

направена

компютърна

симулация на

рухването на

къщата убиец

6 г. след като остави делото, Ангелов стана зам. градски прокурор на София по времето на Христо Динев. Сега е редови обвинител в Софийската градска прокуратура. Мина за кратко и през специализираната прокуратура.

След Ангелов по разпореждане на тогавашния главен прокурор Борис Велчев разследването отиде при Георги Кузманов. Практически то започна наново. Кузманов бе командирован в СГП след скандал с апелативния прокурор на Бургас Йордан Иванов. Известно време след като пое на плещите си случая, Кузманов замина за 3 месеца в командировка в чужбина. След като се върна, започна директно работа в бургаската прокуратура. Обвинител е в апелативната прокуратура в морския град от 2012 г. През 2017 г. Кузманов бе избран за член на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на прокурорите и следователите.

Георги Кузманов отстъпва разследването на колежката си Борислава Александрова, която към днешната дата работи във Върховната касационна прокуратура в отдел “Досъдебен”.

Четвъртият прокурор, който има общо с делото “Алабин”, е Първолета Станчева. През 2010 г. тя прекратява делото поради липса на виновни. Тогава в постановлението си прокурорката пише, че липсват доказателства срещу конкретен човек, който с действията или с бездействията си да е причинил рухването на сградата. Тя не открива и причинно-следствена връзка между рухването и ремонта. Софийският градски, а после и апелативният съд, не са съгласни и казват, че прокуратурата не е изследвала всички причини за трагедията. Един от съдиите, който връща делото за доразследване, е

Георги Ушев -

сега шеф на

апелативния

спецсъд

Че делото трябва частично да се прекрати, решава и настоящият прокурор Милко Момчев през 2015 г. Той сваля обвиненията срещу основния подсъдим и собственик на сградата Георги Кирчев.

След жалби в съда магистратът Атанас Атанасов, сега съдия в Софийския апелативен съд, е на мнение, че разследването срещу Кирчев трябва да продължи. “То трябва бързо да бъде довършено, а основание за прекратяването му няма”, пише Атанасов.

Според съда няколкото назначени по делото експертизи

доказват

връзката между

възложените от

Кирчев ремонти

и срутването на сградата.

През 2016 г. Момчев внесе в съда обвинителен акт срещу собственика на сградата Георги Кирчев, управител на фирма “Хрисома”, инж. Петър Петров, натоварен да контролира ремонта на сградата, Николай Симеонов, управител на “А3 - Архитектура и изпълнение”, и строителя Манчо Антонов, собственик на фирмата за ремонти ЕТ “Медия Манчо”.

Величка Маринкова, чийто състав оправда подсъдимите, е първият съдия, който приключва делото с присъда. Дали тя е правилна, ще преценяват поне други 6-има съдии на следващите инстанции.

Маринкова правораздава в Софийския градски съд (СГС) от 2011 г. През 2015 г. е официално назначена след спечелен конкурс. Преди това е командирована. Идва в СГС от Софийския районен съд, където е била и зам.-шеф.

“Алабин” бе и едно от най-знаковите дела, които съдия Маринкова е гледала през последните години. /24chasa.bg

Източник: dnesplus.bg