Величка Маринкова, която чете оправдателни присъди, стана градска съдийка през

...
Величка Маринкова, която чете оправдателни присъди, стана градска съдийка през
Коментари Харесай

Прокурор по “Алабин” стана член на ВСС, друг - зам. градски на София

Величка Маринкова, която чете оправдателни присъди, стана градска съдийка през 2015 година, преди да поеме досиетата

По-рано неин сътрудник не приключи делото и уточни, че няколкото назначени експертизи изрично потвърждават връзката сред предоставените от главния обвиняем Георги Кирчев поправки и сриването на постройката

Делото за нещастието “Алабин ” участва в професионалните биографии на петима прокурори от Софийската градска прокуратура (СГП), които са го разследвали. Немалко са и съдиите, които през последните 10 години решаваха, че емблематичното дело не би трябвало да се приключва, а да бъде импортирано в съда.

Разследването за гибелта на Деница Ченишева и Петрина Христова след сриването на постройката на ул. “Алабин ” 39 за първи път отива в ръцете на прокурор Чавдар Ангелов.

През 2008 година

той е свален

като

наблюдаващ

прокурор

Заключението му е, че постройката е паднала инцидентно. Това разпалва скандал сред Ангелов и майките на младите дами Александрина Ченишева и Снежана Ставрева. Напрежението се повишава и когато стана ясно, че Ангелов не е издирил и разпитал значими очевидци - служащи, наети да разчистят постройката палач.

През двете години, до момента в който Ангелов се занимаваше с делото, той непрекъснато повтаряше, че няма да бъдат повдигнати обвинявания и отговорни на процедура няма. По негово време бе назначена неповторима сложна строително-техническа експертиза, посредством която бе

направена

компютърна

симулация на

рухването на

къщата палач

6 година откакто остави делото, Ангелов стана зам. градски прокурор на София по времето на Христо Динев. Сега е редови обвинител в Софийската градска прокуратура. Мина за малко и през профилираната прокуратура.

След Ангелов по предписание на тогавашния основен прокурор Борис Велчев следствието отиде при Георги Кузманов. Практически то стартира отначало. Кузманов бе командирован в СГП след скандал с апелативния прокурор на Бургас Йордан Иванов. Известно време откакто пое на плещите си случая, Кузманов отпътува за 3 месеца в командировка в чужбина. След като се върна, стартира непосредствено работа в бургаската прокуратура. Обвинител е в апелативната прокуратура в морския град от 2012 година През 2017 година Кузманов бе определен за член на Висшия правосъден съвет (ВСС) от квотата на прокурорите и следователите.

Георги Кузманов отстъпва следствието на колежката си Борислава Александрова, която към днешната дата работи във Върховната касационна прокуратура в отдел “Досъдебен ”.

Четвъртият прокурор, който има общо с делото “Алабин ”, е Първолета Станчева. През 2010 година тя приключва делото заради липса на отговорни. Тогава в постановлението си прокурорката написа, че липсват доказателства против съответен човек, който с дейностите или с бездействията си да е предизвикал рухването на постройката. Тя не открива и причинно-следствена връзка сред рухването и ремонта. Софийският градски, а след това и апелативният съд, не са съгласни и споделят, че прокуратурата не е изследвала всички аргументи за нещастието. Един от съдиите, който връща делото за доразследване, е

Георги Ушев -

в този момент началник на

апелативния

спецсъд

Че делото би трябвало отчасти да се приключи, взема решение и актуалният прокурор Милко Момчев през 2015 година Той смъква обвиняванията против главния обвиняем и притежател на постройката Георги Кирчев.

След тъжби в съда магистратът Атанас Атанасов, в този момент арбитър в Софийския апелативен съд, е на мнение, че следствието против Кирчев би трябвало да продължи. “То би трябвало бързо да бъде довършено, а съображение за прекратяването му няма ”, написа Атанасов.

Според съда няколкото назначени по делото експертизи

потвърждават

връзката сред

предоставените от

Кирчев поправки

и сриването на постройката.

През 2016 година Момчев внесе в съда обвинителен акт против притежателя на постройката Георги Кирчев, шеф на компания “Хрисома ”, инж. Петър Петров, претрупан да управлява ремонта на постройката, Николай Симеонов, шеф на “А3 - Архитектура и осъществяване ”, и строителя Манчо Антонов, притежател на компанията за поправки Едноличен търговец “Медия Манчо ”.

Величка Маринкова, чийто състав оправда подсъдимите, е първият арбитър, който завършва делото с присъда. Дали тя е вярна, ще преценят най-малко други 6-има съдии на идващите инстанции.

Маринкова правораздава в Софийския градски съд (СГС) от 2011 година През 2015 година е публично назначена след извоюван конкурс. Преди това е командирована. Идва в Софийски градски съд от Софийския областен съд, където е била и зам.-шеф.

“Алабин ” бе и едно от най-знаковите каузи, които арбитър Маринкова е гледала през последните години. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР