Величествената оратория Месия“ от Георг Фридрих Хендел ще бъде представена

...
Величествената оратория Месия“ от Георг Фридрих Хендел ще бъде представена
Коментари Харесай

Величествената оратория „Месия“ от Хендел в „Европейски музикален фестивал“ на 8 май

Величествената оратория „ Месия “ от Георг Фридрих Хендел ще бъде показана в тазгодишния „ Европейски музикален фестивал “, включен в Календара на културните събития на Столичната община. Концертът се осъществя от фондация „ Бахово общество в България “ в партньорство с организация „ Кантус Фирмус “ и Културния център на Софийския университет.
Грандиозната комбинация за четирима солисти, хор и оркестър ще звучи на 8 май от 19:00 ч. в тържествената конюнктура на Аулата на Софийския университет. В осъществяването ще вземат участие българските артисти Гиргина Гиргинова (сопран), Олга Михайлова – Динова (мецосопран) и Пламен Бейков (бас), които имат богат опит в региона на ораториалната музика. Специално за събитието гостува изявеният австрийски тенор Виргил Хартингер, а разгърнатите хорови подиуми ще бъдат изпълнени от Камерен разбъркан хор и фестивален оркестър при фондация „ Бахово общество в България “ с диригент и живописен началник Йосиф Герджиков. Именно той е един от най-големите експерти в региона на бароковата музика у нас. Съорганизатор на „ Европейски музикален фестивал “ 2019 е Министерството на културата на Р. България.
„ Месия “ принадлежи към най-ценните мостри на духовна музика в европейската просвета и заема особено място в творчеството на Хендел. Композирана през лятото на 1741 година по древен текстове, тя е показана за първи път в Дъблин на 13 април 1742 година като благотворително събитие. Изпълнението привлякло толкоз доста хора, че дамите били помолени да не носят рокли с обръчи, с цел да може в залата да се настанят повече слушатели. Музиката е призната възторжено, само че година по-късно, при осъществяването в лондонския спектакъл „ Ковънт Гардън “, Хендел е подложен на критика, че употребява древен текстове за музикално забавление в всемирски спектакъл. От 1750 година композиторът стартира да извършва ораторията годишно в интервала преди Великден, още веднъж за благотворителни цели. До гибелта на създателя през 1759 година „ Месия “ към този момент е едно от най-известните му творби и последователно се трансформира във значима част от музикалните обичаи на християнския свят.
Ораторията се състои от три елементи, в които се споделя за живота на Исус от раждането, до гибелта на кръста и вярата за неговото наново завръщане. Либретото е от Чарлз Дженънс по текстове от британския превод на Библията, поръчан от Крал Джеймс Първи. Името на творбата идва от християнската и юдейска идея за спасителя. Най-прочутата част е хорът „ Алилуя “ („ Hallelujah “), който се извършва доста постоянно на коледни концерти в католическия свят. „ Оратория „ Месия “ шества към този момент 277 години по международните подиуми и наред с „ Матеус Пасион “ от Й.С. Бах тя е най-често изпълняваното произведение от бароковата ера “, споделя инж. Георги Колчаков, създател и ръководител на фондация „ Бахово общество в България “. „ С дълбочината на наличието, с сбитата поетика на библейските стихове, с вълнуващата композиционна инвенция оратория „ Месия “ е покорявала сърцата на публиката по света през всичките тези години. Изпълнението ѝ е нравствен празник за музиканти и слушатели “, добавя още той.
Билетите за „ Месия “ са на цени от 20 до 40 лв. и са в продажба на касата на „ Кантус Фирмус “ в зала „ България “, и онлайн на ticketsbg.com.
„ Европейски музикален фестивал ” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се провежда по традиция с формалното партньорство и поддръжка на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община. През годините в него са взели участие ярки имена от международните музикални подиуми като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, отбор „ Кремерата Балтика ”, „ Цукерман чембър плейърс ”, Камерен оркестър „ Концертгебау ”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „ Руска филхармония “ и други През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столична община в област „ Музика “ за ярки достижения в региона на културата. През април 2017 фестивалът бе отличен за повторно със документ за качество от платформата „ Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа “ на Европейската фестивална асоциация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР