Вековните букови гори на резерватите в Национален парк Централен Балкан“

...
Вековните букови гори на резерватите в Национален парк Централен Балкан“
Коментари Харесай

Вековните букови гори в „Централен Балкан“ стават част от обект на ЮНЕСКО

Вековните букови гори на резерватите в Национален парк „ Централен Балкан “ стават част от сериен обект на международното завещание на ЮНЕСКО „ Старите и вековни букови гори на Карпатите и други райони в Европа “.

Правителството утвърди взаимна декларация за оповестяването на обекта, който е ситуиран на територията на Австрия, Албания, Белгия, България, Румъния, Словения, Испания, Италия, Хърватска, Германия, Украйна и Словакия. С декларацията участващите страни се ангажират да основат интегрирана система за ръководство на серийния обект, която да подсигурява неговата отбрана.

Серийният обект беше утвърден от Комитета за международно завещание на ЮНЕСКО на 41-ата му сесия в Краков през юли 2017 година Той включва 78 съставния елемент, ситуирани на територията на 12 европейски страни. България взе участие в номинацията с най-представителните букови гори в деветте резервата, ситуирани на територията на Национален парк „ Централен Балкан “ – „ Боатин “, „ Царичина “, „ Козя стена “, „ Стенето “, „ Соколна “, „ Пеещи скали “, „ Стара река “, „ Джендема “ и „ Северен Джендем “, които към този момент са в листата на ЮНЕСКО.

Разширеният сериен обект (досега той обхващаше единствено територии в Германия, Украйна и Словакия) съставлява извънреден образец за незасегнати, сложни гори в умерения пояс, които показват разпространяването на европейския бук от последната ледникова ера до през днешния ден. Уникално за обекта е и огромният брой участващи страни – казус в историята на Конвенцията за запазване на международно завещание. Включването на България в него е следващо самопризнание за уникалността на българската природа и традициите в нейното запазване.

Решението за присъединяване на България в серийния обект беше взето след допитване до заинтригуваните институции на районно и локално равнище – съответните регионални шефове и общини, в чийто териториален обсег попадат въпросните резервати. С оповестяването на буковите гори в Национален парк „ Централен Балкан “ за част от обекта на международното завещание не се постановат спомагателни режими и ограничавания, защото те и в този момент са в територии с най-строг режим на запазване. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР