Вековен храм задлъжня с 2500 лв. за ремонт Кмет отключва

...
Вековен храм задлъжня с 2500 лв. за ремонт Кмет отключва
Коментари Харесай

След 80 г. ремонтират църквата в с. Лозен

Вековен храм задлъжня с 2500 лева за ремонт Кмет отключва вековна черква в Лозен

Започна дълго чаканият ремонт на църквата в многолюдното с. Лозен " Свети Великомъченик Димитър ”. След като няколко години на апела не се отзоваха донори, помощта пристигна от Дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет. Тя отпусна 10 000 лева по утвърден план.

Както писахме преди време, храмът се нуждае от незабавен ремонт. Руши се таванът, напукани са стените. В плачевно положение бе и подовата настилка на църквата.

Със сумата от 10 000 лева към този момент е построен нов таван и ще се боядисват стените. Таванът беше извънредно компроментиран, в резултат на течовете през годините като 60 % от мазилката беше опадала, разяснява кметът на селото Христо Янъков. Свалихме останалата мазилка и направихме нова замазка на целия таван като спазихме остарялата технология, присъща при измазване на паянтовото засводяване на псевдобазилите, към която се числи и нашата черква. Поизкъртихме и стените, там където беше належащо и следва изцяло боядисване. Останаха единствено някои довършителни работи като боядисването на цокъла, разяснява още Янъков.

За пода обаче са нужни 27 000 лева За тях е направено проекто- предложение. При пода нещата са по-сложни, тъй като би трябвало дюшемето да се отстрани на 100 %. Отдолу има 2 реда греди, на които са наковани дъските. Всичко е изгнило и би трябвало да се махне, добави кметът. Едно време за изолираност са употребявали 50 см дълбочина със сгур и в този момент всичко това би трябвало да се извади, да се насипе пясък, да се трамбова и да се налее бетон. Едва тогава ще се постави гранитогрес. Това оскъпява нещата, изясни още Янъков.

Основен ремонт на храма не е юридически от 40-те години на предишния век. До месец църквата, приютявала млади и остарели в делници и празници, още веднъж ще придобие нов образ.

От кметството се надяват към март- април към този момент да имат резултат по отношение на финансирането и на пода.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР