Векове наред човечеството е изтребвано от страховити епидемии, заличавали селища

...
Векове наред човечеството е изтребвано от страховити епидемии, заличавали селища
Коментари Харесай

bTV Репортерите: Ваксина

Векове наред човечеството е изтребвано от страховити епидемии, заличавали селища и обезлюдявали обширни територии. Първата победа над болестите идва в края на 18 век.

Тогава британският доктор Едуард Дженър вижда, че хората преболедували от шарка по кравите, прекарват леко едрата шарка. Успешният опит слага началото на най-успешното средство за предварителна защита на инфекциозните заболявания – имунизацията.

Публикация за връзка на аутизма с имунизацията против морбили, рубеола и заушка от края на предишния век обаче посява семето на подозрението. Науката го отхвърля, само че страхът остава.

Отец Евгений Янакиев от Сливен е едно от най-известните лица в България, които водят открита борба против наложителните ваксини. Заедно със брачната половинка си той съумя да осъди Регионалната здравна ревизия в Сливен и Здравното министерство за дискриминация – едно от децата му е спряно от градина, тъй като няма наложителните ваксини.

„ България е демократична страна, с демократични закони. И в реда на нещата е по този начин да останат. Защото, когато човек няма право да вземе решение, когато някой различен му постанова решенията кое е вярно за него и кое не, тогава нещата излизат от демокрацията и навлизат в едно общество, което до преди 30 години се назовава тоталитарно”, съобщи отец Евгений Янакиев.

Отец Евгений има вяра, че имунизациите не са безвредни.

„ Родителите са тези, които знаят кое е положително и зло за детето. Аз преценям по този начин и не желая никой да ме съди. Всеки може да реши друго. Ако желаят, да поставят и 100 ваксини на децата си. Никого не бих спрял, въпреки че скърбя за това. Защото по някакъв метод това носи последици върху децата”, добави отец Евгений Янакиев.

В края на октомври Административният съд в Сливен реши, че рискът от болест не може да ограничи правото на неимунизираното дете да посещава детска градина.

„...изложените в поддръжка на наложителната имунизация като изискване за достъп до детска градина доводи за предотвратяване от заразни заболявания и епидемии, въпреки и съответни на нормативните условия, не следва да се приоритезират пред задачата на страната да основава подобаващи условия за развъждане и създаване на психически приспособени, отзивчиви и интелектуално и нравствено пълноценни индивиди”.

„ При мен казусът е главно чисто юридически. Доколкото медиците споделят, че са прави, че е поради общото богатство на хората и би трябвало да поставят ваксини, може би е по този начин. Но когато аз имам мнение и имам някакви наблюдения, в реда на нещата е това да бъде зачетено”, сподели още отец Евгений.

4-годишният Стефан не е ваксиниран против морбили, рубеола и заушка, поради алергия към яйчен белтък. Лекарска комисия го освобождава от ваксина.

„ Винаги сме поставяли имунизациите с огромно терзание, прям боязън, доста трептене, до момента в който мине интервалът на предстояща реакция вероятно. Слава Богу при нас реакции не е имало. Но мисля, че това е нещо, което би трябвало да се употребява. Това са доста страшни заболявания, за които предварителната защита е по-добра от лекуването им”, счита Борислава Златанова.

Битката за Стефан и брат му Йордан стартира години преди раждането им. Те са дълго чакани деца, които идват на бял свят прекомерно рано – два месеца преди термина.

„ Гледката е доста страшна. Защото неонатологиите са места, които са плашещи. Колкото вяра и религия има там, толкоз и боязън, и сълзи, и притеснения”, показа Борислава.

Стефан получава затруднения и претърпява 2 животоспасяващи коремни интервенции. Остава в болница 6 месеца.

„ Това е дете, което е претърпяло доста и организмът му не е напълно здрав. И почтено казано се тормозя, в случай че някой в действителност го зарази”, сподели още Борислава Златанова.

Лекарите предизвестяват, че имунната система на децата е незряла. Точно по тази причина имунизациите ги пазят.

„ Колкото и да има причини – то е доста малко, то е доста незряло, къде в този момент ще го товаря – няма такова нещо. Колкото е по-незрялло, толкоз е по-уязимо”, изясни доктор Деница Даскалова.

Когато имунизираните са най-малко 90% от популацията, се построява по този начин наречения групов имунитет. Той стопира необятното разпространяване на болестта, защищава тези, които не са построили добър имунитет и тези, които въобще нямат ваксина.

„ Това, което ние вършим в този момент, ще рефлектира след 10-20-30 години. Ако ние създадем предпоставки да не сме си ваксинирали детето, неговото дете ще бъде изложено на сериозен риск. Защото ние ще създадем имунизационен недостиг в населението”, сподели доктор Деница Даскалова.

Терминът „ ваксина” е употребен за първи път от бащата на революционното изобретение Едуард Дженър. Произлиза от vacca – латинската дума за крава.

„ Едуард Дженър е забелязал при болните от шарка краварки, които са доили кравите, че кравата също развива сходно заболяване, само че никога не е толкоз остро”, изясни доцент Андрей Чорбанов от Института по микробиология в Българска академия на науките.

Благодарение на откритието на британския доктор през 20-ти век едрата шарка е заличена от лицето на земята.

„ Това е било извънредно опустошаващо заболяване. Даже някои от по този начин наречените чумни епидемии, хората са го наричали чума, потвърдено са били от едра шарка. Те са правили популацията на Европа наполовина”, добави доцент Андрей Чорбанов.

В началото обаче обществото гледало с съмнение. Във вестниците се появили карикатури на хора с кравешки глави.

„ Тъй като изначало тя се е правила от инфектирани крави, мнението на част от хората е било, че там, където се слага имунизацията, след това ще излязат разнообразни кравешки органи – дали копита, дали рога, което демонстрира, че методът на мислене на хората не се е трансформирал много”, съобщи доктор Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор.

През 1998 година екип от учени отпред с британският доктор Андрю Уейкфилд разгласява проучване, в което се твърди, че имунизацията против морбили, рубеола и заушка може да провокира аутизъм. Изводите от проучването по-късно са отхвърлени от науката, а Британският медицински съвет лишава вечно лиценза на Уейкфийлд. Въпреки това груповият имунитет във Англия, а и в други страни в Европа доста спада.

„ Последните ваксини са извънредно усъвършенствани и твърдо мога да кажа, че тези, които са заложени в наложителната стратегия за ваксинопрофилактика са безусловно безвредни”, безапелационен е доцент Андрей Чорбанов.

Отец Евгений от Сливен е измежду тези, които не имат вяра.

„ Самите медици по някакъв метод, някой е финансово заинтригуван от това да се промотират имунизациите и да се поставят, тъй като те костват пари”, счита отец Евгений.

Науката признава, че имунизациите може да провокират нежелани реакции, в доста редки случаи може да са съществени.

„ Има. Дори те да са 1 на 10 милиона или 1 на 50 милиона, има такива. Както има и за всички други препарати, които се ползват”, изясни доктор Ангел Кунчев.

Доц. Чорбанов обаче изяснява, че повода не е във имунизацията, а в нашата неповторима композиция от гени.

„ Ние сме извънредно разнообразни като опция за реагиране на всичко. Не единствено на ваксини, само че на болести, бактерии, на лекарствени средства, на храни. Тази характерност, която е заложена в най-уникалното нещо за всеки човек, прави по този начин, че ние да реагираме по друг начин”, сподели още доцент Чорбанов.

Данни на Изпълнителната организация по медикаментите демонстрират, че от началото на годината е обявено за 82 случая на нежелани реакции след слагане на ваксини. През 2018 година те са били 103. Относителният им дял през годините е сред 5 и 7%. Повечето случаи се дефинират като предстоящи нежелани реакции. Всички са приключили с възобновяване.

В своята процедура доктор Даскалова слага сред 200 и 300 ваксини всеки месец. Нежеланите реакции, които следи са свързани със зачервяване, температура, неразположение.

„ Има няколко проблема, които не устояха през годините, че са провокирани от имунизациите. И се оформи различен вид проблем при тези деца”, изясни доктор Даскалова.

Често доверието в лекаря се оказва решаващо за слагане на имунизацията.

„ Когато срещите с лекаря са чести, когато съумяваме да разбираем, имаме времето да разбираем какво тъкмо вършат и е вярно, те ни слушат. После, когато децата порастват и по-рядко стигат до нашите кабинети, може би се повлияват от медиите, които четат или в интернет, това, което се налива непрестанно там, безусловно голословно медицински”, добави доктор Даскалова.

В практиката й се е случвало родители да я молят за записка с погрешно наличие за банкет в детската градина. Тя обаче споделя, че това е нарушаване освен на всички правила, само че и на персоналните й разбирания.

Майката на Стефан и Йордан обаче знае за случаи на корист.

„ Познавам хора, които чистосърдечно си го признават. Намирам го за безконтролно. Не единствено към тяхното дете, което мен не ме визира, само че те са безотговорни и към моите деца. Освен това мисля, че е закононарушение на педиатрите, които го правят”, изясни доктор Борислава Златанова.

Занижаването на груповия имунитет докара до две огромни епидемии от морбили у нас.

През 2009 година и 2010 година заболяха над 24 000 души, а 24 починаха. Почти 17 000 от инфектирани са били без имунизации или без данни за такива.

10 години по-късно при започване на 2019 година още веднъж избухна зараза. Заболяват над 1000 души (1188), като забележителна част от тях са без ваксина.

В този миг неимунизираният Стефан е в огнището на болестта.

„ Тогава бяхме в провинцията, в Разлог, аз съм оттова. Епидемията беше там. Наистина ме беше страх”, описа Борислава.

От години цяла Европа се бори със болестта.

През 2018 година вирусът на морбили е заразил над 80 000 души (84 462). Само през първата половина на 2019 година случаите са 90 000.

Откритие на млад български академик хвърля светлина за това по какъв начин морбили ни нападна. Вирусът влияе на две равнища – изтрива имунната памет и лимитира способността й да разпознава нови инфекции. За да изясни по-образно откритието си Велислава Петрова съпоставя имунната система с въвеждането на номера в мобилния телефон.
Откритие на млад български академик в помощ на битката с морбили Велислава Петрова потвърди, че вирусът изтрива паметта на имунната система
„ По същият метод имунната ни система си резервира като история другите типове болести, които сме видели. Това, което вирусът на морбили прави е, че изтрива имунната ни памет. Т.е. изтрива всички тези номера, които сме си запазили в телефона си все едно и все едно сме си счупили екрана и способността ни да се обадим на нови хора и да наберем нов номер в действителност е ограничена”, описа Велислава Петрова.

Механизмът, с който вирусът на морбили провокира имунната амнезия е като инфектира клетките на имунната система. Тялото ни разпознава, че те са инфектирани и стартира да ги унищожава.

Учените обаче намират отражение и върху други имунни кафези, които не са виновни за имунната памет, а такива, които могат да разпознават нови инфекции.

„ Означава, че е доста евентуално да има резултат на вируса върху костни ни мозък. Защото е доказвано при изследвания при животни, че вирусът на морбили може да инфектира костния ни мозък и то сносно. Което в тази ситуация е много пагубно. Защото костният мозък е виновен за това да може да възвърне имунната система, тогава, когато сме изгубили част от нея”, добави Велислава Петрова.

Отец Евгений не е склонен, че неимунизираните деца са опасност за другите.

" Според мен се насажда неуравновесеност измежду хората, че видите ли тези деца са рискови. След като детето е крепко, за какво да е рисково. Ако едно дете се разболее, доста ясно, че родителят няма да го пусне на учебно заведение и в детската градина, а ще си стои вкъщи”, сподели отец Евгений.

Учени отвръщат – болестта е невидима.

„ В доста от случаите децата и хората въобще са евентуални носители на заразни болести без да имат забележими клинични белези. В момента, в който прояви тежки признаци, може да е заразил доста хора”, изясни доцент Андрей Чорбанов.

Изследване на Европейската комисия демонстрира, че имунизациите избавят 3 милиона души всяка година. Още милион и половина души могат да бъдат избавени, в случай че се усъвършенства ваксинопрофилактиката.

Специалисти разясняват, че решението на Сливенския административен съд е казус и в България, и в Европа. Регионалната здравна ревизия в Сливен и Здравното министерство ще апелират решението.

„ От здравна позиция то е неправилно. То заплашва публичното здраве и ще има доста тежки последствия, в случай че се наложи”, безапелационен е доктор Ангел Кунчев.

„ Като правист, който от години се занимава със опазване на здравето, в първия миг не повярвах, че е допустимо да бъде постановено такова решение, даже влязох да видя дали това не е някаква подправена новина”, съобщи Мария Шаркова, експерт по здравно право.

„ За мен това решение показва очевидно непознаване на правните правила, на нормите, които касаят публичното здраве и очевидно непознаване на правосъдната процедура в тази посока”, добави доктор Мария Петрова.

Специалисти разясняват, че Върховният административен съд към този момент се е произнасял по сходен проблем.

„ А точно може ли да се лимитира достъпът до обществени помощи на родители, които не са ваксинирали децата си. Тогава още веднъж беше посочен този мотив с осведоменото единодушие и с това, че никой не може да прави интервенции, медицински, без да има осведомено съгласие”, сподели още доктор Мария Петрова.

През 2012 година петчленен състав не анулира наложителните ваксини. Един от претекстовете е запазване на публичното здраве.

„ … да не бъде сложено в риск опазването на здравето на жителите, която цел е народен приоритет, обезпечен от страната и посредством реализиране на контрол над заразните болести”.

„ Обикновено претекстът на родителите е: Ние имаме право. Те въобще не схващат смисъла на имунопрофилактиката посредством ваксинация”, счита доктор Мария Петрова.

Съдията от Сливенския административен съд по жалбата на отец Евгений отхвърли коментар.

„ Войната не е извоювана. Има извоювана борба. Дали ще се завоюва войната в това човек да има независимост да избира, доста се надявам това да се случи. Защото в случай че оставим лекарите да диктуват ситуацията, аз съм сигурен, че нещата ще излязат вън от надзор. Много са близо до мнението на доктор Менгеле”, съобщи отец Евгений.

За фамилията на Стефан и Йордан обаче опцията за удостоверение на решението провокира боязън.

„ След всичкото това нещо съм ужасена, че може, пази Боже, да се заразим с морбили. Не е безхаберие, то е нарцисизъм. Решавам, че имунизацията е рискова, не желая да въвеждам това нещо в организма на детето ми. Оттук нататък какъв е рискът за детето на другите, не ме вълнува”, разяснява Борислава Златанова.

Съдът ще бъде съдия в този спор – чие право е по-голямо.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР