Векове наред Багдад сякаш стоеше в центъра на света. Избран

...
Векове наред Багдад сякаш стоеше в центъра на света. Избран
Коментари Харесай

Новата видеоигра Assassin’s Creed връща към живот „златния век“ на Багдад

Векове наред Багдад като че ли стоеше в центъра на света. Избран за столица на Абасидския халифат към 762 година, градът се издига от крайбрежията на река Тигър с кръгли градски стени, обгръщащи обилни дворци, трансформирайки се в фар за великите креативен, културни и научни мозъци в света.

В града е издигната една от първите астрономически обсерватории в ислямския свят. Нейната библиотека - Къщата на мъдростта - натрупа големи сбирки от текстове, задоволителни, с цел да съперничат на Великата библиотека на Александрия. И популацията му набъбна до над милион, защото търговци и пионери в региона на математиката, физиката и машините се събраха в портите му.

Продължете да четете

лист от 3 детайла Ал Рашид Хотел: 40 години емблематична забележителност на Багдад Екстремни горещини връхлитат Ирак, защото температурите надвишават 50 градуса по Целзий Защо железопътната линия Шаламчех-Басра е толкоз значима за Иран и Ирак? завършек на списъка

Това беше „ златен век “ — и стигна до прелом през 1258 година, когато монголските сили разграбиха града. Насилието беше толкоз брутално, че се споделя, че водите на Тигър са почервенели от кръв.

Сега компанията за видеоигри Ubisoft даде обещание да върне живот в средновековния Багдад като сцена за Assassin’s Creed: Mirage, най-новият франчайз от основани на екшън стелт игри, известни с прецизното създаване на свят.

Развиваща се през 9-ти век, най-новата Assassin’s Creed кани геймърите да изследват града на върха на своята мощност: време на упоритости и политически разтърсвания. Очаква се да излезе на 5 октомври.

Въпреки че играта има за цел да балансира достоверността със заниманието, историкът Али Оломи, който се съветва с Ubisoft за играта, сподели, че това също е късмет за по-широка публика да научи за град, който мнозина на Запад познават единствено от съвременници събития.

„ От няколкостотин години целият ислямски свят гледа към Багдад. Багдад е интелектуална, духовна, културна и политическа столица “, сподели той пред Ал Джазира.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР