ВЕИ производителите ще получават по-малки премии от държавата заради по-високата

...
ВЕИ производителите ще получават по-малки премии от държавата заради по-високата
Коментари Харесай

КЕВР предлага с 27% по-висока прогнозна борсова цена на електроенергията

ВЕИ производителите ще получават по-малки награди от страната поради по-високата планирана борсова цена на тока.

© Цветелина Белутова Референтна пазарна цена на електрическата енергия от 89 лева за мегаватчас в интервала от 1 юли 2018 година до 30 юни 2019 година предвижда Комисията за енергийно и водно контролиране. Това е с 27% повече от актуалните 70 лева./мВтч и значително отразява действителностите на пазара. Показателят е значим за всички ВЕИ производители, топлофикации, когенерации, фабричен централи, които получават закрепено доплащане над въпросната междинна цена, когато продават силата си на борсата. Освен за свободния пазар, откъдето се доставят компаниите, междинната цена косвено въздейства и на контролирания, от който купуват семействата, тъй като регулаторът позволява до него единствено производители, чийто цени са с до 10% по-високи от въпросните 89 лева По тази причина държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " и свързаната с Христо Ковачки Топлоелектрическа централа " Бобов дол " няма да могат да продава ток на битовите консуматори.

" За установяване на средногодишна пазарна цена за базов товар е осъществен разбор на дълготрайните артикули, търгувани на платформите на " Българска самостоятелна енергийна борса " ЕАД (БНЕБ), цените за форуърдни артикули на румънската борса OPCOM и унгарската борса HUPX ", изясняват от КЕВР. Също по този начин са отразени резултатите от годишните търгове за преносни качества (капацитети) на границите с Румъния и Сърбия.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Числото, несъмнено от КЕВР на процедура подхожда на реализирана през миналите 11 месеца междинна стойност на покупко-продажбите на платформата " Ден Напред ", която е 89.16 лева./мВтч.

Кой какъв брой получава

За другите производители има друга планирана борсова цена. КЕВР е направила симулации, въз основата на които са избрани групови коефициенти, отразяващи отклонението сред междинната пазарна цена и постигнатата по този начин от съответната група производители.

Така за слънчевите централи закрепената планирана пазарна цена ще бъде нараснала от сегашните 78.98 лева до 96.35 лева./мВтч. Което значи, че в случай че даден фотоволтаичен парк в този момент има преференциална цена от 400 лева./мВтч ще получи контракт за награда от 303.75 лева./мВтч. Ако борсовата цена е по-ниска от прогнозната, производителят ще търпи загуби и назад - в случай че е по-висока ще печели в допълнение.

За централи на вятър пък избраната от КЕВР закрепена съставния елемент се трансформира от 67.06 лева до 84.15 лева./мВтч. За Водноелектрическа централа с конфигурирана мощ до 10 мегавата прогнозната цена, която могат да реализират от борсата е 83.36лв./мВтч, за производителите на електрическа сила от биомаса - 87.87 лева./мВтч, а за така наречен когенерации размерът е 90.49 лева за мегаватчас.

Отпадането на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 "

За да не работи на загуба държавната въглищна централа е пресметнала, че би трябвало да продава тока си най-малко за 147.87 лева./мВтч. Според КЕВР обаче и цена от 132.42 лева./мВтч би била задоволителна за естественото действие на сдружението. Но все пак сумата остава прекомерно висока, с цел да бъде утвърдена от регулатора. Според закона за енергетиката КЕВР може да позволява до контролирания пазар единствено производители, чиито цени се отклоняват с до 10% от прогнозната пазарна цена. Или в тази ситуация границата е 97.9 лева за мегаватчас. По същата причина не е позволена и Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", за която избраната цена на електрическата сила е 101.99 лв..

От изваждането на " Марица Изток 2 " от контролирания пазар обаче следват предпоставки за съкращения на личен състав и за понижено ползване на въглища, което на собствен ред ще засегне другото огромно държавно дружество в енергетиката - " Мини Марица-изток ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР