Веган бифтеците и надениците, които печелят все по-голяма популярност във

...
Веган бифтеците и надениците, които печелят все по-голяма популярност във
Коментари Харесай

Пазарът на имитации на месо може да достигне 100 млрд. долара в идните 15 години

Веган бифтеците и надениците, които печелят все по-голяма известност във веригите за бързо хранене и по рафтовете на супермаркетите, разсънват апетита на производителите на хранителни артикули и вложителите, които са се насочили към бранша, осведоми организация " Франс прес ".

Пазарът на месо на растителна основа би могъл елементарно да доближи 100 милиарда $ за 15 години, предвиждат анализаторите на " Джей Пи Морган " (JP Morgan). От " Барклис " (Barclays) са още по-оптимистично настроени и твърдят, че като се включат и продуктите на основата на растителни кафези и те бъдат комерсиализирани, пазарът може да нарасне до 140 милиарда $ за 10 години.

Това се равнява на към 10 % от общите продажби на месо в света. " Бъргър кинг " (Burger King) тества от април в Съединени американски щати вегетарианска версия с усет, който е съпоставим с усета на емблематичния му " Упър ". " МакДоналдс " (McDonalds), който изследва тематиката, сега опитва с " Биг Веган Ти Си " в Германия. Кей Еф Си (KFC) обмисля вегетариански версии на панираното си пържено пиле.

Алтернативите на месото не са оригиналност. Благодарение на новите техники стартъпите оживиха пазара, предлагайки артикули, които се приближават от ден на ден до усета, структурата и даже сока на месото.

Търсенето на продуктите на най-известните стартъп компании в бранша като " Импосибъл фудс " (Impossible Foods) и " Бийонд мийт " (Beyond Meat) толкоз е повишено, че те от време на време мъчно го задоволяват. Инвеститорите обаче имат вяра в капацитета им. Когато " Бийонд мийт " излезе на Уолстрийт на 2 май, акциите на компанията скочиха със 163 %. Сега борсовата и капитализация е към този момент близо 6 милиарда $.

Когато стартъп компанията оповести в четвъртък, че предвижда напредък на продажбите си от 140 % на годишна основа, акциите й скочиха с още 15 %.

Мастодонтите в хранителната промишленост не остават по-назад. Швейцарската " Нестле " (Nestle) пусна на пазара в Европа от април " Инкредибъл бъргър ", който се предлага от " МакДоналдс " в Германия, и планува през есента да излезе на пазара в Съединени американски щати с различен вегански бифтек под марката " Суит ърт " (Sweet Earth).

Производителите на месо също се включват в новата наклонност.

Най-големият международен производител на месо " Джей Би Ес " (JBS) пусна в Бразилия вегетариански бургер.
Американската компания " Тайсън фудс " (Tyson Foods), която известно време влага в " Бийонд мийт ", планува да предлага от лятото свои артикули на растителна основа.

Всички залагат на възходящото безпокойствие на някои консуматори за отбраната на животните, околната среда и здравето им.

Според асоциация " Гуд фуд инститют " (Good Food Institute) продажбите на други възможности на месото са се повишили с 23 % през 2018 година в Съединени американски щати. Това е по-малко от 1 % от пазара на месо, а в това време напитките на основата на соя, бадем и кокосов орех са 13 % от млечния бранш, тъй че към момента има опция за развиване, отбелязва асоциацията.

Компаниите в бранша обаче не са предпазени от опасности. " Фактът е, че продуктите, които са опция на месото не са толкоз здравословни, колкото акцентират производителите им, поради добавките, с които се приспособяват към желанията на потребителите ", означават анализаторите от Барклис.

Те прибавят, че вероятните законодателни ограничавания могат да попречат на маркетинг тактиката, защото законодателите, под натиска на животновъдите, желаят терминът месо да се употребява единствено за храни от скотски генезис. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР