Ведомството на Николина Ангелкова отдавна иска повече правомощия © Анелия

...
Ведомството на Николина Ангелкова отдавна иска повече правомощия © Анелия
Коментари Харесай

Туристическото министерство прави нов опит да получи повече контрол

Ведомството на Николина Ангелкова от дълго време желае повече пълномощия

© Анелия Николова Още по тематиката
Туристическото министерство изиска повече контролни функционалности

Министерският съвет утвърди промени в закона за туризма, вицепремиерът Валери Симеонов също готви такива
7 ное 2017
Контролът в туризма минава към отрасловото министерство

С промени в закона се предлага спецзвено да може да прави оферти за затваряне на обекти и лишаване на звезди от категоризацията
26 сеп 2017 Да се сътвори контролно звено към туристическото министерство, което да има пълномощия да надзирава активността на туроператори, хотели, заведения, сертифицирани обекти за СПА туризъм, екскурзоводи, оператори на ски уреди. Такива текстове са заложени в нов план за изменение на Закона за туризма, който отрасловото министерство е разгласило за публично разискване. Предложението идва по-малко от месец след обнародването на последните признати корекции в същия закон, в чиито първичен вид също имаше сходни текстове, само че след това не бяха признати в Народното събрание.

Сега са заложени и други две основни промени, свързани с определянето на статута на националните курорти, както и на представителните браншови сдружения в този бранш.

Още един държавен инспектор

Според оповестения план за публично разискване към Министерството на туризма би трябвало да бъде основано профилирано контролно звено. То ще има пълномощия по надзора на туроператори, туристически сътрудници, хотели, заведения, сертифицирани обекти за СПА туризъм, екскурзоводи, оператори на ски уреди и други

Въпросната нова конструкция ще може да прави планувани инспекции, заложени в годишна стратегия, както и изключителни такива, в това число и при приемането на сигнал за неправда. Туристическото министерство пък ще може да затваря краткотрайно хотели или да стопира активност на туроператори при тежки нарушавания, е заложено още в законопроекта. Промяна в санкциите няма, само че се допълват с по-високи наказания за наново нарушаване.

Всъщност актуалните хрумвания за съсредоточаване на контрола в министерството ще изземат огромна част от пълномощията на Комисията за отбрана на потребителите върху туристическия бранш. Идеята това да се случи не е нова - тя беше показана и в предния законопроект за туризма, който ведомството предложи за публично разискване през есента на предходната година и който дефинитивно бе признат от Народното събрание преди няколко седмици, само че без тази основна смяна. И тогава, и в този момент туристическото министерство твърди, че смяната е наложителна, защото контролните функционалности на комисията за потребителите са предоставени преди години, когато не е имало настрана министерство на туризма, а този бранш е бил в компетенциите на икономическото министерство. " През интервала на действието на Министерството на туризма се откри нужда от спомагателни гаранции за качеството на туристическия артикул посредством разширение на опциите за реализиране на регулярен надзор от страна на министъра на туризма ", е записано в претекстовете към законопроекта в този момент. В тях е посочено още, че понастоящем забележителна част от нарушаванията се откриват от комисията за потребителите, след което се уведомява и министърът на туризма, който е способен орган да наложи наказания, поради което е и належащо " да се усъвършенства процесът на определяне на нарушавания ".

Когато преди няколко месеца туристическото министерство изиска смяна в контрола обаче, оповестените сходни претекстове не бяха признати от Комисията за отбрана на потребителите. Тогава ведомството даде негативно мнение в публичното разискване, потвърждавайки, че прехвърлянето на контрола към туристическото министерство в действителност ще докара до мултиплицирането му. Комисията тогава заяви, че ще би трябвало да извършва надзор върху туристическия бранш по линия на Закона за отбрана на потребителите, в това число рекламации, общи условия и неравноправни клаузи в контракти за туристически услуги и други Свои запаси, наподобява, имаше и отрасловият вицепремиер по туризма Валери Симеонов, който през ноември заяви пред публицисти, че не споделя концепцията " и ножът, и хлябът " да бъдат в ръцете на едно и също министерство, обяснявайки, че по този начин то ще раздава категоризациите на обектите и в същото време ще ги ревизира.

Нови правила за националните курорти

Сегашният законопроект основава и правила за установяване на статута на националните курорти - концепция, която също се разисква от години. Според текстовете статут за подобен курорт ще се получава измежду решение на Министерския съвет, а в обособена разпоредба ще бъдат написани условията, на които той би трябвало да дава отговор.

Въпросните условия ще бъдат в доста посоки, в това число туристическа инфраструктура, ръководство на туристическите услуги, обезпечаване на публичния ред, организация на придвижването, разполагаемите краткотрайни обекти, ръководство на туристическите действия, шума и озвучаването на открити площи и други

Предвижда се работещите в национални курорти компании да получават по-бързо административно обслужване. Според заложените текстове хотелите и заведенията там ще получават услуги (например издаването на категоризация) за на половина по-малък от заложения в Закона за туризма период.

Нов опит за консолидация на сектора

В настоящия законопроект е заложена и друга остаряла концепция - да се сътвори механизъм за консолидация на сектора. В момента записаните туристически сдружения са над 150 в цялата страна. Според новите текстове ще се вкарат правила за основаване на локално, районно, продуктово, професионално и браншово съдружие, както и условия към признаването на представителни организации на национално равнище. Например всяко едно съдружие ще може да взе участие единствено в едно национално туристическо съдружие, което пък от своя страна ще може да бъде признавано за такова с решение на Министерския съвет за период от 4 години. Определянето на национално показаните туристически организации е основен въпрос за бранша, доколкото те директно вземат участие в органи за ръководството му, в това число в разнообразни препоръки за национална реклама на туризма, за категоризация на обекти, помирителни комисии към комисията за отбрана на потребителите и други Националните сдружения имат опция и да се включват в разнообразни интернационалните планове и стратегии.

Настоящият Закон за туризма влезе в действие през 2013 година, като до момента е бил допълван и изменян повече от 10 пъти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР