Веднъж променени, глобалните вериги на снабдяване не могат просто да

...
Веднъж променени, глобалните вериги на снабдяване не могат просто да
Коментари Харесай

Търговската война кара все повече компании да променят веригите си на снабдяване

Веднъж изменени, световните вериги на доставяне не могат просто да се завърнат към първичната си форма, даже Съединени американски щати и Китай да стигнат до договорка. Търговската война сред Съединени американски щати и Китай към този момент не съумява да засегне доста икономическия напредък на Съединени американски щати макар някои предупредителни знаци. Противно на изказванията на американския финансов министър Стивън Мнучин обаче, размяната на протекционистки ограничения сред двете най-големи стопански системи в света ще има дълготрайни негативни последици, написа New York Times.

Все повече компании влагат в смяна на веригите на доставяне, с цел да са по-малко подвластни от Китай - на цената на загуби или понижени облаги. Веднъж изменени обаче, световните вериги на доставяне не могат просто да се завърнат към първичната си форма, даже Съединени американски щати и Китай да стигнат до договорка.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Търговската война година по-късно

Когато предишния юли влязоха в действие първите мита върху китайски артикули на стойност 34 милиарда $, съвсем нито една американска компания не си е мислила, че нападателно протекционистката комерсиална политика на администрацията на Тръмп ще продължи цяла година. Нито са очаквали, че митата ще обзет китайски артикули на стойност 250 милиарда $.

Първоначалният ход на множеството американски и интернационалните компании беше да изчакат и да видят резултатите от комерсиалната война. Това провокира спад в вложенията и смяна в проектите. Въпреки това американската стопанска система продължава възобновяване си и най-малко към този момент не е записано закъснение в растежа, до момента в който безработицата в Съединени американски щати доближи най-ниските си равнища от 50 години насам.

Данни на Министерството по търговия на Съединени американски щати обаче демонстрират, че и вносът, и износът, са спаднали през април, а данни от последната седмица на май демонстрират, че индустриалният бранш записва внезапно закъснение. Пазарът на облигациите пък записва засилен интерес към безвредни активи - знак, че международните вложители са мощно разтревожени от международната комерсиална неустановеност. Международният валутен фонд планува, че в случай че протекционистките ограничения сред Съединени американски щати и Китай останат в действие, международната стопанска система ще пораства с 0.5 прочие пункта по-бавно през 2020 - с други думи, изтърван световен растеж на стойност 455 милиарда $.

Промяната е неизбежна

" Ако преди всички изчакваха, то в този момент общото държание е: не можем да чакаме повече, би трябвало да се работи ", изяснява пред NYT Пийт Гуарайа, шеф на вериги на снабдяването в консултантската компания Bain.

Американски и интернационалните корпорации се пробват да понижат уязвимостта си към китайско доставяне. Проучване на Bain измежду 200 корпоративни шефове и шефове демонстрира, че 42% от запитаните чакат доставяне с материали от различни източници, а други 25% пренасочват вложенията си отвън Китай.

Очаква се най-новите ограничения на Съединени американски щати против Huawei и прекратяването на достъпа на китайския тех колос до Android да накара още компании да премислят връзката си с Китай в идващите седмици. В началото на юни производителят на камери GoPro разгласи, че ще реалокира част от производството си от Китай в Мексико.

Уязвимост в електрониката

Производството на електроника е неповторимо световно обвързван бранш. Чипове, направени в Орегон, може да бъдат доставени във фабрика в Мексико, с цел да бъдат прикрепени към платки, направени в Китай, дружно с кондензатори от Виетнам. Не е изключено един артикул да прекоси Тихия океан на два-три пъти, преди да стигне до витрината на магазина.

Сегашните мита вършат живота на целия софтуерен бранш по-труден. Китайски компании купуват чипове и съставни елементи от американски компании - по този начин опитът да се вреди на китайския IT бранш се придвижва върху цялата международна стопанска система. Съединени американски щати изнася компютри и електроника на стойност 200 милиарда $ годишно, от които 18 милиарда са за Китай. Това е напълно дребен дял от целия американски експорт на стойност 2.5 трлн. $ годишно.

Въпреки това през последните 10 години софтуерната промишленост в Съединени американски щати води световната стопанска система във възобновяване от финансовата рецесия и удари по веригите й на доставяне може да се отразят негативно, изключително когато спомагателната тежест идва, тъй като личната й страна ги употребява като пионки в договарянията.

Производството не се завръща

" Глобалните вериги на снабдяването звучаха ужасно през последните 20 години, само че в този момент виждаме по какъв начин фирмите се отдръпват и вземат решение да работят повече на локална основа ", обобщава пред NYT Томас Айзък, президент и основен изпълнителен шеф на телекомуникационния производител Allied Technologies International.

Няма съвършено решение на проблемите, основани от митата. Компаниите откриват нови източници на съставни елементи и електроника или основават нови продуктови проекти, които включват разноските за по-високите мита. Ефектите от това са по-ниски маржове на облага и пренасочване на дълготрайни вложения, които в същото време разрушават към този момент обичайни връзки в досегашните световни вериги на снабдяването.

Тази промяна във веригите на снабдяването обаче не води до завръщане на произвеждане в Съединени американски щати, както Доналд Тръмп обещаваше в предизборната си акция - цената на труда, както и други индустриални фактори в Съединени американски щати, просто са прекомерно скъпи. Докато повече произвеждане се мести в Мексико или към съдружници на Съединени американски щати в Азия, комерсиалният недостиг на Съединени американски щати си остава същият или даже се е покачил през последната година.

Глобален протекционизъм

Не на последно място, комерсиалните война трансформира и веригите на снабдяването на институционално равнище, като основава търговски несъответствия. След като Съединени американски щати вкара мита върху стоманата и алуминия, Европейски Съюз беше заставен да вкара квота за вноса на китайска стомана. Причината - евтината китайска стомана наводни европейския пазар, откакто загуби удобните условия за търговия в Съединени американски щати. Германия пък тръпне в очакване - дали Тръмп, който неотдавна сподели предпочитание да заплашва даже близкия си сътрудник Мексико с мита, ще вкара мита върху колите? Този боязън води до сериозен спад в доверието в бизнес бранша в Германия, както и понижени вложения и по-нисък напредък, което от своя страна забавя цялата стопанска система на еврозоната.

Така директните резултати от комерсиалните мита сред Съединени американски щати и Китай към този момент може да са незначителни в безспорна стойност - те обаче трансформират образа на международната търговия по редица способи, които няма да се върнат към статуквото отпреди 2 години, даже в случай че Съединени американски щати и Китай ненадейно сключат договорка на срещата сред Тръмп и Си в края на юни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР