Веднъж попаднал на мястото на инцидента обаче, всеки от нас

...
Веднъж попаднал на мястото на инцидента обаче, всеки от нас
Коментари Харесай

Как да окажем първа помощ при катастрофа на пътя?

Веднъж попаднал на мястото на случая обаче, всеки от нас може да донесе действителни изгоди на потърпевшите.

Стига да знае какво да прави. Сега ви описваме за главните условия за първа помощ на потърпевши при злополука, написа

Основното условие за първа помощ е: „ Не вреди “.

Първата стъпка е да се уверите в персоналната си сигурност - кола с бензинов мотор изгаря единствено за 5 минути, също така постоянно има заплаха от детонация. Следователно нашите дейности би трябвало да бъдат допустимо най-обмислени.

При случай шийният отдел на гръбначния дирек поема първия удар. Неумелото добиване на жертвата от колата може да докара до гибелта му. Първата стъпка е да се дефинира равнището на човешкото схващане. За да извършите това, би трябвало да зададете няколко обикновени въпроси на жертвата, до момента в който фиксирате главата му.

Последното става по този начин: пръсти - на тила на главата, палци - в профил и начело - в ъглите на долната челюст. След като извадите потърпевшия от колата първо проверете неговия пулс. След това прилагаме цервикална яка (ако има такава в аптечката). Следва инспекция реакцията на зеницата към светлина, съществуването на дишане и сърдечен темп.

Клинична гибел

Трудно е да се приказва за клинична гибел на човек, само че, за жалост, подобен излаз при сериозна злополука е изцяло вероятен. Наличието на признаци като липса на схващане, дишане и сърдечен темп, както и нереагираща необятна зеница би трябвало да ни подтикне към осъществяване на реанимационни ограничения по системата за проходимост на горните дихателни пътища - изкуствено дишане и сърдечен масаж.

Полагаме жертвата по тил на безвредно място върху твърда повърхнина и отстраняваме запушването (ако има такова) на горните дихателни пътища. Главата би трябвало да бъде наклонена обратно, брадичката и долната челюст избутани напред. Опитваме се да оценим дишането: в случай че е едва или липсва, би било добре белите дробове да се вентилират уста в уста или уста в нос или благодарение на уред за изкуствено дишане.

Ако сърдечният темп не бъде открит, преминете към косвен сърдечен масаж. Точката на компресия на гръдния панер би трябвало да бъде на 2 см над долния борд на гръдната кост по междинната линия. Дланта на дясната ръка е в точката на компресия, дланта на лявата ръка лежи върху дланта на дясната. Пръстите на двете ръце са разперени и не допират гърдите, ръцете са изправени, дълбочината на компресията би трябвало да е към 3.5 cm.

Ако един човек оказва помощ, тогава би трябвало да се създадат 15 компресии и две вдишвания, в случай че двама - 5 компресии и едно изкуствено дишане. В същото време се опитваме да направляваме положението на пациента. Свиване на зеницата до светлина, появяването на пулс на каротидната артерия, възстановяване на цвета на кожата, непринудено дишане - всичко това демонстрира ефикасна реанимация.

Ако пациентът е в безсъзнание, само че дишането и сърдечният темп са непокътнати, тогава като цяло (фиксиране на шийния отдел на гръбначния дирек с ръце или яка) е належащо да го обърнете по стомах и непрекъснато да наблюдавате дихателните пътища, дишането и сърдечната активност. В случай на нарушаване на тези функционалности би трябвало неотложно да стартира реанимация. За да извършите това, би трябвало да спрете външното кървене (ако има такова), да сложите превръзка върху раната и да анестезирате. При фрактури се слага шина от спонтанни твърди предмети.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР