Веднъж отишъл един човек при един мъдрец и му казал: -

...
Веднъж отишъл един човек при един мъдрец и му казал:
-
Коментари Харесай

Добре е да претегляш всяка своя дума, преди да си отвориш устата по адрес на друг чове

Веднъж отишъл един човек при един влъхва и му споделил:

- Ще ти опиша нещо, което преди малко научих за един твой другар.

- Почакай! - спрял го той. - Преди да чуя каквото и да било, желая да създадем една инспекция. Нека на първо време претеглим това, което имаш да ми кажеш, на три везни.

- Какви са тези везни? – учудил се индивидът.

- Тъй като този, за който ще приказваме, не участва тук, би трябвало добре да претеглиш това, което възнамеряваш да кажеш. Първата е везната на Истината. Сега намерения и ми кажи, сигурен ли си дали това, което ще кажеш за моя другар е правилно?

- Ами, в действителност, не напълно... чух хората да приказват.

- Така. Значи не знаеш дали е истина. Нека в този момент го сложим на втората везна – хубаво ли е това, което си чул за моя другар?

- Не, не е. Даже е неприятно.

- Добре, разбрах. Досега стана ясно, че се каниш да ми кажеш нещо за мой другар, което не е хубаво и не е несъмнено дали е по този начин. Остава още една везна. Аз ще имам ли някаква изгода от това, което ще науча?

- Ами... не знам... май не. – измънкал индивидът.

- Е, значи откакто авансово претеглихме твоя роман, везните демонстрираха, че ти възнамеряваш да ми разкажеш нещо за мой другар, което не е положително, не е истина и не потребно за мен. В такива случаи, по-добре недей да приказваш.

И постоянно помни трите везни – добре е да претегляш всяка своя дума, преди да си отвориш устата по адрес на различен човек.

Източник: Gnezdoto

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР