Веднъж на четири години годината е високосна има 366 вместо

...
Веднъж на четири години годината е високосна има 366 вместо
Коментари Харесай

Какво е специалното на 29 февруари?

Веднъж на четири години годината е високосна има 366 вместо нормалните 365 дни, като се прибавя един ден към най-краткия месец – февруари.

Съществуването на високосната година се постанова поради разминаването сред слънчевата система и Грегорианския календар. Това е метод календарната година да се синхронизира със сезоните. Едно завъртане трае към 365 дни и 6 часа, затова, в случай че календарът съдържа закрепено 365 дни, последователно сезоните биха се изместили.

Затова се прибавя един спомагателен ден, който в Юлианския и Грегорианския календар принадлежи към февруари. На четвъртата година тези шест часа образуват спомагателен ден.

Високосни са годините, които се разделят на 4 (с изключение на тези, които са кратни на 100) и на 400. Накратко казано, високосната година е метод да се уеднаквят разликите сред календарната и слънчевата година.

Още античните астрономи забелязали, че Земята обикаля към Слънцето не тъкмо за 365 дни, а за 365 дни и 6 часа. Гай Юлий Цезар заповядал това да се отрази в календара.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР