Веднъж Дометиан, управителят на Киликия, тръгнал на лов заедно със

...
Веднъж Дометиан, управителят на Киликия, тръгнал на лов заедно със
Коментари Харесай

Св. мъченик Зосима Пустинник

Веднъж Дометиан, шефът на Киликия, тръгнал на лов дружно със прислужниците си и пребродил доста пустини, хълмове и планини, преследвайки диви животни. На едно място той видял доста зверове, измежду които ходел дъртак и беседвал с тях като с хора. Ловците се хвърлили върху тях, само че животните избягали, а прислужниците хванали стареца и го довели при княза, като си мислели, че той е магьосник и прави магии в пустинята.
Попитали го кой е и по какъв начин е името му.
Старецът дал отговор:
 - Аз съм християнин и името ми е Зосима.
Тогава го вързали и го отвели в града на съд. Там князът почнал да го разпитва за вълшебствата и магиите - по какъв метод е омагьосал животните, та живее измежду тях незасегнат и беседва с тях като с хора?
Свети Зосима отвърнал:
- Не пребивавам в пустинята, с цел да върша магии. Тъй като съм християнин, не мога да пребивавам в града дружно с неверниците и по тази причина отидох в пустинята, тъй като по-добре е да бъда измежду животни, в сравнение с измежду зли хора, врагове на моя Господ Иисус Христос. Имам за образец житието на други християни - на светите отци, които са оставили света и живеят в пустинята, и се старая да им имитирам, доколкото мога. А Бог, Който познава тези, които Му служат и им оказва помощ, и мен благоустрои по Своята доброта, като ми покори за успокоение дивите зверове. И ето, аз пребивавам измежду тях и се веселя в Господа и на Него съм упълномощил цялото си очакване.
Князът му споделил:
- Значи ти, зли старче, почиташ Назорея? Добре. Ето, аз ще ида в Назарет и там грубо ще те мъча, тъй че или ще се откажеш от Назорея, или в люти страдания ще свършиш живота си. Нека и назаряните, като видят тъгите ти, да се изплашат.
И той изпратил първо в Назарет свети Зосима в окови, а след това и самичък се отправил натам. Като избрал време за съд, Дометиан заповядал да доведат стареца и го попитал:
- Разкажи ми за своето чудо и за това, по какъв начин омагьоса зверовете?
В отговор светият дъртак изповядал, че е християнин.
Тогава князът заповядал да го окачат надолу с главата, да вържат на шията му огромен камък и да дерат тялото му с стоманени куки.
После още веднъж запитал:
- Сега ще ми разкажеш ли за вълшебството си?
Свети Зосима дал отговор:
- Моят Бог Христос прати зверовете за мое успокоение в пустинята.
Князът му споделил:
- Ако зверовете слушат твоя Бог, заповядай на някой звяр да пристигна тук и тогава ние всички ще приемем вярата ти.
Зосима вдигнал честните си ръце към небето и почнал да се моли:
- Господи, Иисусе Христе, Сине Божий! - споделил той. - Послушай мене, Твоя раб, и изпрати тук лъв, с цел да ми служи.
Внезапно в града се появил един заплашителен лъв и щом го видели, всички се разбягали. Лъвът се доближил до стареца и приповдигнал камъка, който бил вързан за шията му.
Тогава князът почнал да моли:
- Зосима! Укроти звяра и ще те отвържем.
Зосима заповядал на звяра да бъде мирен, а князът наредил да отвържат светеца и изискал да го изпрати при царя. Но свети Зосима предал духа си на Бога. Християните погребали с почести тялото на светеца, като славели Отца, Сина и Светия Дух, прославян во веки. Амин.
Паметта на свети Зосима Пустинник се празнува още и на 4 януари дружно със свети Атанасий Коментарисий (надзирател на затворниците), който, като видял светеца незасегнат след страшните страдания, повярвал в Христа и след молитвени подвизи предал духа си на Бога в пустинята.
Според преданията в минеите, които в резюме загатва и свети Димитрий Ростовски на датата 4 януари, Зосима не умрял незабавно след страшните мъчения от Дометиан, а спокойно предал духа си на Господа дружно със свети Атанасий в една пещера в пустинята. Бел.ред.
© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ( " Четьи-Минеи " ) на св. Димитрий Ростовски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР