Веднага след встъпването ми поисках доклад от военното ръководство. Оказа

...
Веднага след встъпването ми поисках доклад от военното ръководство. Оказа
Коментари Харесай

Тодор Тагарев: Ще изпратим на Украйна стара техника, която не ни е нужна

" Веднага след встъпването ми желаех отчет от военното управление. Оказа се, че към момента имаме материални средства, които са, техническият термин е извънщатни, към които Украйна демонстрира интерес. " Това сподели в изявление за " Свободна Европа " министърът на защитата Тодор Тагарев.

" На този стадий аз особено виждам на тях - да окажем помощ на Украйна, каквато да не е безусловно нужна на Българската войска за нейната подготовка и подготвеност за деяние в някаква по-сложна обстановка, в случай че това се наложи. Това са най-лесните решения ", безапелационен бе той.

" Помощта за Украйна не минава единствено през муниции и въоръжение. Тя минава и по доста други способи. България е приела да готви така наречен бойни медици или бойни санитари. Тоест хора с някакво ниво на здравна подготовка, които да могат да оказват някаква първа помощ на ранени и тяхната евакуация. Говорим с украинската страна по кое време и по какъв начин да стартираме осъществяването на този ангажимент, който е също по този начин скъп. Още от 2014 година ние посрещаме тук ранени военнослужещи на рехабилитация. Намерението ни е да продължи този вид помощ. Има доста други способи да се оказва помощ на Украйна, не е единствено с муниции ", изясни Тагарев.

" Някои наши съдружници безусловно са изпразнили складовете си. Дали са всичко, което могат, разбирайки, че в случай че Украйна отбрани себе си, това е най-хубавата отбрана и за нас. А ние действаме по този начин и продължаваме да действаме по този начин - да осигурим на армията ни да работи и да даваме това, което е отвън тези потребности. Дори не сми стигнали до въпроса - можем ли да дадем нещо, което е нужно на армията ни ", продължи министърът.

Помощта по идващия пакет, който министерството готви, нямало да е същата като първата " само че са единствено неща, които са нужни на Украйна и които са извънщатни ".

" Това, което ми рапортуваха за първия пакет е, че въпреки да става дума за остарели системи от въоръжение като тактико-технически характерности, украинската страна е доста удовлетворена от тяхното техническо положение. Докладваха ми, че някои наши съдружници са били извънредно сюрпризирани от това, което сме дали на Украйна ", изясни той.

" Все още това, което даваме е в период на валидност. Украинците са подготвени да одобряват някои въоръжения и муниции, които са им доста нужни, даже да не са в изцяло работно положение, тъй като те разполагат с ремонтен потенциал, с цел да ги доведат до положение на потребление. Но главното, което сме давали, е изцяло годно за потребление ", увери той.

" Нелогично и неясно " назова Тагарев решението на президента Румен Радев България да не се причисли към общата поръчка на муниции за Украйна.

Проспахме опцията за триъгълни покупко-продажби, сподели още той.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР