Веднага след налагането от страна на САЩ на санкции по

...
Веднага след налагането от страна на САЩ на санкции по
Коментари Харесай

ВАС с важна новина за BG черните списъци по закона Магнитски

Веднага след налагането от страна на Съединени американски щати на наказания по закона „ Магнитски “ на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков (както и на обвързваните с тях 64 търговски сдружения, в които същите имат 50 и над 50% участие), служебното държавно управление реши да се презастрахова и одобри решение, с което се сътвори непрекъснато настояща работна група, имаща за задача да сформира „ черни описи “ на лица и компании, с които страната да спре да контактува.

Въпреки че още тогава водещи адвокати сигнализираха, че сходно решение е корист с право и се явява противоконституционно, все още в листата попадат общо 121 физически и юридически лица. Положението им е нежелано, тъй като без съд и присъда служебното държавно управление ги лиши от съществени права - да вършат банкови разплащания, да получават заплата и пенсии, да не могат да посрещат ежедневните си битовите потребности, както и да бъдат „ личност нон грата “ във всяка държавна или общинска конструкция - данъчна работа, организация, ведомство, държавно дружество или каквато и да било друга институция.

Разбира се, жалбите до Върховния административен съд не закъсняха и все още същите наближават 50, разпределени на разнообразни отделения и сформира. По една от тях, подадена от Александър Георгиев, към този момент има изговаряне с определение от 05.07.2021 година, като правосъдният състав недвусмислено приема, че жалбоподателят има интерес от оборване на решението на Министерския съвет, което съставлява самостоятелен административен акт по своя темперамент, защото визира права и законни ползи на лицата, включени в описите.

Тъй като с жалбата е направено и искане за прекъсване действието на обжалвания акт, съдът приема, че щом в самото Решение № 441 от 4 юни 2021 година на Министерски съвет (ведно с издадения въз основа на него поименен „ черен “ лист на асоциираните лица, които попадат или евентуално биха попаднали в обсега на глобите, наложени от OFAC) не е било позволено авансово осъществяване по реда на член 60, алинея 1 от Административно процесуалния кодекс, то със самия факт на обжалването му по правосъден ред е налице по този начин наречения „ суспензивен “ резултат. Тоест самото оборване на решението и на листата към него значи съгласно Върховния административен съд, че този акт към този момент не може да се извършва, осведоми вестник 24 часа.

Определението на съда е знаково, тъй като от една страна значи, че до произнасянето всъщност всевъзможни нови разширения на „ черния лист “ са изключени, а от друга, съставлява сериозна индикация, че съдът няма да огледа с положително око на ограничението на съществени права на засегнатите от дейностите на държавното управление лица и компании.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР