"Веднага след като стана ясно какви политически групи и в

"Веднага след като стана ясно какви политически групи и в ...

Грети Стефанова ще открие първото заседание на новия СОС."Веднага след като стана ясно какви политически групи и в какъв състав влизат в Столичния общински съвет, започнахме политическите консултации с оглед на сформирането на новия общински съвет." Това каза по време на брифинг в Столичната община избраният за общински съветник от ГЕРБ/СДС Малина Едрева.

Тя посочи, че първите политически сили, към които са се обърнали, са тези, които стоят най-близо до тяхната политическа идеология, а именно десните партии. Първата среща е била с "Демократична България", а следващата - с ВМРО. Продължават срещите с БСП и с представителя на гражданското движение "Спаси София" и "Атака". "Ще търсим подкрепа на база на темите, целите и конкретните идеи и насоки в работата на общината", каза Едрева. С "Демократична България" разговорите са  били за електронното управление и повишаването на прозрачността в работата на общината и общинския съвет, дигитализацията, електронното управление, политика за превръщане на Витоша в един от най-големите паркове в София.

С ВМРО темите са сигурност и транспорт, със "Спаси София" ще говорят за транспортна инфраструктура и транспортно обслужване.

Николай Стойнев, общински съветник от ГЕРБ обяви, че групата ще предложи изработването на нов правилник за дейността на СОС. Конкретните параметри на новия правилник ще бъдат определени от работна група, в която ще бъдат поканени представители на всички политически групи. 

Ще бъде преструктурирана комисията по транспорт и пътна безопасност, ще бъде създадена и комисия, която отговаря за инфраструктурата и проектите, които се изпълняват. Предвижда се питанията и отговорите към тях да бъдат публикувани на интернет-страницата на общината, както и показване на поименното гласуване по време на сесиите на СОС.

Първото заседание в новия Столичен общински съвет ще бъде открито от Грети Стефанова от "Демократична България". Тя се оказа най-възрастният общински съветник в СОС. Заседанието е свикано от областния управител на София Николай Пехливанов и ще бъде на 12 ноември.

На предстоящото заседание новоизбраните общински съветници, районни кметове и кметът на Столичната община ще положат клетва. Тогава ще станат ясни политическите групи в СОС. Ще бъде избран председател чрез тайно гласуване на два кръга. В интегрална бюлетина в първия кръг се подреждат всички заявени от политическите групи предложения.  Ако никой не е събрал повече от половината гласове на общинските съветници, се провежда втори кръг с първите двама, които са се класирали.

След това се прави процедура за избор на зам.-председатели, като всяка политическа група има право да даде свое предложение. Това гласуване е явно, необходими са 31 гласа - половината от общия брой на общинските съветници. Ако за някое предложение не се съберат толкова гласове, то политическата група има право да предложи същия или друг кандидат и се провежда второ гласуване.

Малина Едрева вече е избрана за председател на политическата група на ГЕРБ-СДС, за зам.-председател е избран Антон Койчев, който е председател на градската организация на СДС.

От ГЕРБ предлагат за председател Елен Герджиков. Предложението е гласувано в четвъртък вечерта. То е подкрепено с пълен консенсус.

Източник: banker.bg