Веднага след като спечели титлата от Nitto ATP Finals в

...
Веднага след като спечели титлата от Nitto ATP Finals в
Коментари Харесай

Тайната на този толкова успешен тандем

Веднага откакто завоюва купата от Nitto ATP Finals в Лондон, Григор Димитров се насочи към трибуните и поздрави Даниел Валверду – неговият треньор от средата на 2016-а година насам и индивидът, който разпростра капацитета на българина и го изведе до най-успешния сезон в неговата кариера.

Никой не се е съмнявал в гения на Димитров, който бе прочут по целия свят със своите атрактивни отигравания и умения. Но преди той и Валверду да стартират взаимната си работа през миналия сезон, пред Григор имаше прекомерно доста варианти и даже самият той признава, че не е бил сигурен по какъв начин да подходи към играта си.

Валверду обаче съумя да опрости играта на българина и му оказа помощ да направи най-хубавия си сезон досега. Димитров ще приключи годината под №3 в международната класация, откакто съумя да завоюва цели четири трофеи през сезона – в Бризбън, София, Синсинати и Финалите на АТР в Лондон.

 „ С Дани се разбираме доста добре. Гледаме на тениса по еднакъв метод. И двамата оценяваме метода, по който тази година се разви за нас “, показа Димитров, който на финала в Лондон съумя да се пребори с напрежението и в последна сметка надигра Давид Гофен със 7:5, 4:6, 6:3.

„ Димитров съумя да се пребори с нервите, изключително на финала, и откри пътя към успеха. Когато Григор е в зоната, той играе на извънредно високо равнище, само че ние работим старателно, с цел да може да побеждава и в дните, когато не всичко се получава.

След година и половина на взаимна работа, Григор продължава да бъде отворен откъм нови хрумвания, както беше и в първия ни ден дружно. За мен е значимо да му споделям за какво вършим нещата по избран метод, за какво сме на подготвителните кортове в продължение на осем часа на ден. Отделям мощно внимание върху постигането на краткосрочните цели и разбори на представянето му след шампионатите “, добави Валверду.



Друг аспект от играта на Димитров, върху който венецуелският експерт обръща съществено внимание е методът му към мачовете и играта като цяло. Григор е по-емоционален, до момента в който Валверду е по-прагматичен. Целта е да намерят печелившата формула, комбинираща емоционалността на българина с практичния метод на Валверду.

„ Тенисът е жанр на живот. Какъвто човек си отвън корта, подобен би трябвало да бъдеш и в сериозните обстановки на корта. Играчът, който наблюдаваш при резултат 6:3, 2:0, може да реагира друго при 5:5, 40:40. По време на сериозните моменти играчът може да бъде обезверен и уплашен. Човекът, който се оправя най-добре с компликациите, е този, който е привикнал и има манталитета да се усеща удобно напрегнат “, продължава Дани.

Философията на Валверду е ясна – да бъдеш балансиран на корта, отвън него, когато водиш в резултата или в решителните моменти от дуела. Дани се пробва да понижи до най-малко нещата, които могат да доведат до загуба на централизация, а също по този начин се грижи за другарските връзки в тима посредством разнообразни групови занимания.

„ Що се отнася до нашия екип, всички сме на мнението, че главният кръг от хора би трябвало да бъде допустимо минимален. Искаме да останем фокусирани върху това, което е значимо за нас и да избегнем ненужните разсейвания. Разбира се, забавляваме се отвън корта, само че го вършим като екип. Опитваме се да създадем добра атмосфера към Григор, като в това време пазим отдалеченост от хората и нещата, които могат да го отклонят от нашите цели. Ако искаш да играеш добре, не можеш да си позволиш главата ти да бъде някъде другаде. Но с положителните резултати е по-лесно да останеш фокусиран върху играта. “



„ Григор постоянно е бил топ състезател, само че тенисът не се върти само към положителните резултати в шампионатите. Отдадеността, тренировките и тласъкът да продължаваш да подобряваш играта си – всичко това би трябвало да бъде налице, и точно това се случи с Григор “, добави Валверду, след което призна, че българинът е надскочил неговите упования в Лондон.

„ Това бе доста прочувствена победа. Димитров постоянно си слага високи цели. Може би ние като тим пристигнахме в Лондон с вярата за положително показване, само че той имаше по-сериозни упования “, продължи Дани, а по-късно се върна и към началото на сезона, когато Григор отстъпи на Надал в героичен петсетов конфликт на полуфиналите в Мелбърн.

„ Загуба като тази, която Григор претърпя против Надал в Австралия, може да се отрази зле на играча. Григор към момента го боли от това проваляне, защото бе толкоз покрай първия си край от Големия шлем. Тогава той играеше най-хубавия си тенис и все пак не съумя, само че превърнахме загубата в нещо положително. Тя му оказа помощ по време на огромните мачове през годината, видяхме го и в Лондон. Григор стартира шампионата под съществено напрежение, само че въпреки всичко съумя да се оправи с нервите си. “



Въпреки тежката загуба в Австралия, през лятото Димитров прекара седмица в академията на испанеца в Майорка, където двата се подготвяха за идните шампионати на твърди кортове. Валверду се е надявал, че българинът ще успее да научи някои неща от Матадора, които по-късно да му оказват помощ на корта. Според Дани, проектът е проработил, а единствено няколко седмици по-късно Григор завоюва първата си „ Мастърс “ купа в Синсинати.

„ Григор имаше опцията да види по какъв начин Рафа се държи на и отвън корта. В положителни връзки съм с Надал и допуснах, че професионализмът и държанието му ще повлияят добре на Григор. Той видя Надал освен като състезател, само че и като човек, както и формулата за неговите триумфи през последните 15 години. “

Сезон 2017 към този момент е в историята, а Димитров и неговият екип са подготвени за идните провокации през 2018-а. Валверду признава, че българинът ще би трябвало да продължи да се труди крепко, в случай че желае да продължи похода си към върха.

„ Ще би трябвало да работим крепко, с цел да продължим да се развиваме и да се състезаваме на най-високо равнище, като в това време да запазим високата позиция в ранглистата. Конкуренцията през 2018-а ще бъде по-голяма. Много от топ тенисистите ще се завърнат още веднъж след контуии. За наше благополучие, удовлетвореността няма да бъде проблем за Григор, защото му харесва да побеждава. Да тренира крепко отвън корта, да се състезава на него и да пожъне премиите от своя труд – това са нещата, които ще го държат гладен за повече триумфи “, приключи Валверду.

grigordimitrov-bg.com
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР