Веднага след като пое поста премиер на Великборитания Борис Джонсън

...
Веднага след като пое поста премиер на Великборитания Борис Джонсън
Коментари Харесай

Джонсън извършва най-мащабната чистка на правителство в историята

Веднага откакто пое поста министър председател на Великборитания Борис Джонсън стартира най-мащабната чистка на държавно управление от ръководеща партия в историята на Великоритания и първите му назначения сочат, че той се обкръжава най-вече с твърдолинейни последователи на Брекзит.

Той запълва 19 позиции в администрацията, в това число тези на министрите на финансите, защитата, вътрешните работи, външните работи, стопанската система, превоза, връзките с Шотландия и други

Според първите мнения това е ненапълно неотложно след неуспеха на кабинета на Тереза Мей да прокара през Народното събрание договорката с Европейски Съюз за Брекзит. От друга страна, то е и проява, че Джонсън залага извънредно доста на това да извади страната си от съюза на 31 октомври и в случай че не получи по-добро съглашение, желае да има зад себе си екип, подготвен да го следвай до дъно и през тежката рецесия, провокирана от овакантяване без договорка.

Доминик Рааб - един от хардлайнерите за Брекзит, получи поста на външен министър. Това се пояснява като сигнал, че Лондон ще разчита да втвърди тона по отношение на Европа в миг, когато към Джонсън се изпращат послания, че предоговаряне на съглашението е немислимо. Младият (45 г.) Рааб, който е бил и в министерствата на правораздаването и на жилищното настаняване, получи и статут на Първи държавен секретар. Това значи, че индивидът, който подаде в края на 2018 година оставка като министър за Брекзит поради противоречие с Тереза Мей, в този момент е освен върнат в държавното управление и то на доста значим пост, само че и е изстрелян до позиция на вицепремиер.

Саджив Давид - става министър на финансите, откакто бе измежду претендентите за лидерския пост на Консервативната партия и министър председател на страната. Преди референдума той бе за оставане в Европейски Съюз, само че по-късно мина в другия лагер и сподели, че резултатът би трябвало да се почита и приложи. Включването му основава усещане, че Борис Джонсън желае да сътвори усещане за малко по-широк набор от консерватори в кабинета с по-умерени възгледи.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР