Вечнозамръзналият лед в Канада, Аляска и Сибир се разтапя все

...
Вечнозамръзналият лед в Канада, Аляска и Сибир се разтапя все
Коментари Харесай

Дебне ни страшна екологична катастрофа от Сибир

Вечнозамръзналият лед в Канада, Аляска и Сибир се разтапя все по-бързо и това заплашва света, тъй като под заледената повърхнина на почвата са затворени големи количества метан. Парников газ в пъти по-активен от въглеродния двуокис.

Учените от дълго време се опасяват, че изменението на климата, което покачва температурите в Арктика и субарктическите райони с двойно по-голяма скорост, в сравнение с в останалия свят, ще освободи метана под замръзналия почвен пласт и ще промени изцяло климата на Земята. Досега обаче се предполагаше, че този развой ще е еволюционен и човечеството ще има време да реагира.

Тази седмица обаче обява в „ Нейчър” подвигна равнището на паника. Настоящите климатични модели подценяват обстоятелството, че в редица случаи заледеният терен безусловно се разпада, от време на време в границите на дни.

„ Въпреки че внезапното топене на постоянно замръзналата почва ще се случи при по-малко от 20 % от площите, това трансформира нагоре прогнозата за обособяване на въглерод с към 50%”, разяснява Мерит Турецки, началник на Института за арктически и алпийски проучвания в Боулдър, Колорадо.

Вечнозамръзналият пласт е формиран от почва, пясък, скали и натрошен лед. Метанът в него идва от многочислените растения и животни, населявали в миналото Арктика. Преди към 5 милиона години климатът в огромна част от района бил по-скоро сдържан. Дори най-северните елементи на сушата, заети в този момент от тундра, били покрити с гъсти гори от бор и смърч.

Последният ледников интервал, траял към 100 хиляди години, е част от цикъл почнал преди към 2,7 милиона години. Той е обвързван с възхода на типове, пригодени към по-студен климат, като мамутите, появили се преди към 1 милион години.

Краят на последния ледников интервал преди към 12 хиляди години пък дал подтик на хората като преобладаващ тип на Земята и довел до изгубването на редица огромни животни, измежду които и мамутите.

Те били изтласкани на север от настъплението на индивида и смяната на степите в гори със стоплянето на климата. Предполага се, че единствено в Сибир са заровени останките на към 150 милиона мамута.

Вечнозамръзналият почвен пласт покрива голяма повърхност - съвсем толкоз огромна, колкото териториите на Съединени американски щати и Канада взето дружно. Счита се, че съдържа към 1500 милиарда тона въглерод, което е два пъти повече от количеството в атмосферата и три пъти повече от този, изхвърлен от човечеството от началото на индустриалната ера.

Според актуалните климатични модели размразяването на арктическата почва ще отдели от 60 до 100 милиарда тона въглерод до 2300 година Ако обаче се регистрира опцията за бързо разтапяне на част от замръзналия пласт, скоростта и количеството на обособяване на парникови газове нарастват трагично.

Един звук въглерод е равностоен на 3,67 тона въглероден диоксид (CO2). Така съгласно актуалните прогнози отделеното количество при разтапяне на вечнозамръзналия почвен пласт би било равно на излъчванията парникови газове, изхвърляни от човечеството за към 8 години при сегашните темпове.

Проблемът на актуалните прогнози е, че допускат, че отделянето на въглерода в Арктика ще става последователно.

На доста места обаче размразяването ще е бързо и трагично.

„ Горите могат да станат езера в течение единствено на месец, свличания на земни маси могат да се появят без никакво предизвестие. В земята могат да се отворят дупки, цялостни с метан, поглъщащи цели моторни шейни”, предизвестява Мерит Турецки.

Всъщност, в случай че излъчванията от парникови газове, отделяни от човешката активност, продължат да нарастват както до момента през идващите 50 години, евентуално до 70% от вечнозамръзналите почви ще се размразят, променяйки изпълни климата на Земята.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР